במהלך ההיריון יש חשש מוגבר לפגיעה באישה ההרה ובעובר על ידי הידבקות במחלות זיהומיות המועברות במזון. כמו כן, ישנם מזונות המכילים חומרים בעלי סיכון לפגיעה בעובר. הקפדה על ההנחיות שלהלן תפחית סיכונים אלו.
דגים העלולים להכיל כספית
מקרל גדול (King mackerel), דג חרב (swordfish), כריש.
למעשה, מומלץ להימנע מאכילת דגים גדולים כגון כריש, סטייק טונה, טונה לבנה, ליבנה וכדומה, מחשש להימצאות תכולה גבוהה של כספית בגופם. לעומת זאת, ניתן ואף רצוי, לאכול ממבחר הדגים האחרים המצויים בארץ, לרבות דגי בריכות וטונה בהירה מקופסת שימורים. מומלץ לגוון את סוגי הדגים בתפריט.
צריכת אלכוהול בתקופת ההיריון
אלכוהול עובר ישירות לעובר במשך ההיריון דרך השליה וכן במשך ההנקה באמצעות חלב האם. שתיית אלכוהול במהלך ההיריון עלולה לגרום לנזקים קשים לעובר, ומעלה את הסיכון לפגיעה בהתפתחות המוח, עיוות בתווי הפנים, הפרעות בגדילה, הפרעות שכליות ואף לתמותה.
גופי הבריאות בארץ ובעולם טרם הגיעו להסכמה אודות כמות האלכוהול הבטוחה לאם ולעובר, ולכן יש להימנע מצריכת אלכוהול טרם הכניסה להיריון ולאורך כל תקופת ההיריון.
בתקופת ההיריון גוף האישה עובר שינויים הורמונליים טבעיים שחלקם משנים את התפקוד של מערכת החיסון. כמו כן, מערכת החיסון של העובר אינה מפותחת, ולפיכך הן האישה ההרה והן העובר נמצאים בסיכון לתחלואה עקב הרעלת מזון.
על מנת להימנע מתחלואים אלו בתקופת ההיריון כדאי לפעול על פי ההנחיות האלה:
תהליך הבישול משמיד את החיידקים והטפילים בבשר, בעוף ובדגים. אכילת בשר לא מבושל או מבושל חלקית עלולה לחשוף את האישה למחלות העלולות לגרום לפגיעה בעובר (למשל, ליסטריוזיס וטוקסופלזמוזיס). חיידק הסלמונלה שעלול להימצא במוצרי עופות ובביצים לא מבושלות גורם לשלשולים קשים ואף להתייבשות.
חשוב לזכור: מומלץ לאכול אך ורק סוגי בשר, עוף, דגים או ביצים שבושלו כראוי. יש לוודא שסטייקים, נקניקיות ובשר טחון הנצלים "על האש" עוברים צלייה מלאה ולאחר צלייתם לא יבואו במגע עם מזון גולמי כגון בשר לא צלוי.
מומלץ להימנע מצריכה של מוצרי חלב ממקור לא ידוע או מוצרים שלא עברו פסטור. מומלץ להקפיד על שימוש בחלב מפוסטר ובמוצרי חלב שעשויים מחלב מפוסטר בלבד ממקורות בעלי רישיון יצרן בתוקף. מבין הגבינות המיוצרות מחלב מפוסטר כדאי להימנע מגבינות בשלות (גבינות עובש) כמו ברי, קממבר, גורגונזולה ורוקפור. כמו כן כדאי להימנע מגבינות כמו פטה, צפתית ובולגרית בשל ההשריה במים שעלולים להכיל חיידקים. את כל הגבינות הללו אפשר לצרוך לאחר בישול יסודי. מבין הגלידות מומלץ להימנע מצריכה של גלידות רכות ("גלידה אמריקאית").
אם אוכלים מחוץ לבית, מומלץ להעדיף מזון מבושל המוגש במצב שבו עולים ממנו אדים.