כך אוכלים השותלים – חג ט"ו בשבט שמח!

מצד אחד אנחנו שומעים על הבריאות והערכים התזונתיים שבפירות היבשים, ומצד שני על הסולפיטים והקלוריות הרבות. לאכול או לא לאכול?

חני סקאל, דיאטנית ראשית, לאומית שירותי בריאות

משמשים ותמרים

ט"ו בשבט - חגיגה לאוהבי הפירות היבשים, האמנם?

פירות יבשים נתפסים בעיני רובנו כפינוק בריא, בטח בחירה תזונתית משמעותית טובה יותר משוקולד וקינוחים אחרים. אך לפני שאנו נסחפים אחרי מה שכביכול מוגדר כפחות מזיק, ואפילו בריא, כדאי לדעת מספר עובדות הנוגעות לתהליכי הייבוש של הפירות וכן לגבי הערך התזונתי שלהם:
בעבר, כדי לשמר את הפירות לתקופות הקור יבשו אותם בשמש בדרך טבעית. כיום, לצערנו, רב הפירות היבשים הנמכרים בשוק מיובשים בשיטה תעשייתית.
על מנת לזרז את תהליכי הייבוש ולהעניק לפרי המיובש חיי מדף ארוכים, משתמשים בסולפטים כגון דו תחמוצת הגופרית (220-E). הכימיקלים, שמונעים את איבוד הצבע וקלקול הפירות, עלולים לגרום לנו תופעות לוואי שונות במיוחד לאלה הסובלים מאסתמה או רגישים במערכת הנשימה, לכן מומלץ לחלוט את הפירות היבשים במים למעט זמן, על מנת להוציא את הכימיקלים.
השימוש בסולפטים ובמשמרים מדגיש את צבע הפירות, ובמיוחד את הבהירים כמו צימוקים או משמשים. למשל, צבעם של משמשים מיובשים בתהליכים רגילים הינו כתום בוהק, לעומתם המשמשים המיובשים האורגניים אשר צבעם כהה ולא ממש מושך. למי שרגיל למשמש התעשייתי יידרש זמן להתרגל, אבל עד מהרה תבינו כי הטעם של הפירות האורגניים משובח בהרבה.
בתהליך הייבוש מופחתת כמות הנוזלים שבפרי, ובכך מעלה באופן יחסי את ריכוז הפחמימות, החלבונים, השומנים והסיבים שבפרי. כמו כן, עולה ריכוז הויטמינים B ו-E שבפירות. ויטמין C, לעומת זאת, כמעט שנעלם בתהליך הייבוש. לעיתים יש הוספה מלאכותית של ויטמין C.

היתרונות הבריאותיים של הפירות היבשים

  • פרי יבש שווה בערכו הקלורי לאותה יחידת פרי ממנה הוא הופק. במילים אחרות, שזיף אחד מיובש שווה ערך לשזיף טרי ועל כן הדעה כי פירות יבשים "משמינים" היא לא מדויקת. כשמשווים את הערך הקלורי שדל 100 גר שזיפים טריים ( 40 ק"ל) לערך של 100 ג"ר שזיפים מיובשים ( 240 ק"ל) הרי נראה כי הטריים הם דלי קלוריות אך השוני נובע מכך שלאחר הוצאת המים בייבוש, 100 ג"ר של מזון מכילים פשוט יותר יחידות של שזיפים. בכל מקרה, 2 יחידות של שזיף מיובש זהות ל- 2 יחידות שזיף טרי והן מהוות תחליף למנת פרי.
  • לפירות היבשים ולאגוזים תכולת מינרלים גבוהה והם מקור עשיר למגנזיום, לברזל ולסידן. משמש יבש עשיר בברזל, שקדים עשירים בסידן, אגוזים עשירים באבץ וכולם יחד מהווים מקור מצוין למגנזיום. המינרלים חיוניים לתפקוד מיטבי לכלל האוכלוסייה ובמיוחד לילדים (שימו לב, אין לתת לילידם מתחת לגיל 5 ויש לחתוך את הפירות השונים לחתיכות קטנות מאד ולוודא כי הם לועסים היטב!) ולבני נוער בתהליך גדילה ולאנשים העוסקים בפעילות גופנית קבועה, כחלק מתהליכי התאוששות ובניית רקמות שריר ועוד.
  • שמן זית, אגוזים ושקדים מהווים מקור עיקרי לשמן בתפריט הים תיכוני ומהווים את אחד ממקדמי ההגנה מפני תחלואה ותמותה ממחלת לב באזור זה. השמן באגוזים ובשקדים כולל חומצות שומן בלתי רוויות. אגוזי המלך מהווים מקור עשיר לחומצות שומן מסוג אומגה 3, התורמות לבריאות בכלל ולבריאות הלב וכלי הדם בפרט. אגוזי פקאן ושקדים עשירים בחומצות שומן חד בלתי רווי (אוליאית), המצויות גם בשמן הזית.
  • אכילת פירות יבשים עשויה למנוע מצבי עצירות. לדוגמה, ארוחת בוקר שתכלול שזיף מיובש בשלוב עם יוגורט וגרנולה תאפשר הסדרת "יציאות".
  • שילוב של פרי יבש בתבשיל עשויי לסייע בהפחתת התשוקה למתוק בסוף הארוחה, ובאופן כללי אכילת פירות יבשים ממתנת את התשוקה למתוקים.
  • שילוב אכילת אגוזים לא קלויים עם פרי יבש מסייע בהורדת האינדקס הגליקמי של הפרי ובכך מקטין את תנודות הסוכר בדם ומשפר את תחושת השובע
  • מחית של שזיפים מיובשים (או מחית תפוחי עץ) יכולה לשמש כתחליף לחלק מכמות השמן בעוגות בחושות. אם מומלץ לשים כוס שמן במתכון, שימו 1/2 כוס שמן ו- 1/2 כוס מחית שזיפים/תפוחים. המחית והמיץ תורמים ליצירת מרקם רך וטעים ומאפשרים ליהנות מעוגה מופחתת בקלוריות.
  • פירות יבשים, בעקר משמשים, תמרים ודבלים, מצוינים כ"חטיפי אנרגיה" לספורטאים. הם מכילים פחמימות זמינות ומהירות ספיגה, כמו גם אשלגן ברזל ואבץ, אך אינם מכילים שומן המקשה על עיכול המזון ועל כן כדאי לאכול 2-3 תמרים או דבלים כחצי שעה לפני אימון על מנת לקבל אנרגיה לפעולת השרירים או לאכול אותם תוך כדי אימון ממושך ( מצוין לרוכבי אופני שטח ). כמו כן הם מצוינים גם מיד לאחר האימון ביחד עם יוגורט או כוס חלב או שוקו כמזון המסייע לשרירים להתאושש ולהבנות לקראת האימון הבא.
  • חמוציות מיובשות עשירות בחמרים החשובים למניעת דלקת בשלפוחית השתן, בעיה מציקה וכואבת ממנה סובלות נשים רבות. אכילת 2 חופנים ביום של חמוציות יכולה לסייע בפתרון הבעיה. בחמוציות חומרים המונעים את התרבות החיידקים על דופן השלפוחית, כך שהם פשוט לא יכולים להיצמד אליה ובכך נמנעת הדלקת.
  • אגוזי מלך הם מזון בעל סגולה לאיזון שומני הדם. באגוזים חומצות שומן המסייעות להורדת הכולסטרול ולמניעה של מחלות לב וכלי דם. גם שלא בט"ו בשבט או בפסח, מומלץ לאכול 3 פעמים בשבוע חופן אגוזים על מנת לשמור על בריאות הלב.
  • השקדים מסייעים בעיכול ומניעת צרבת והם עשירים בברזל וסידן ועל כן מאוד חשובים בתזונת ילדים ונשים.

 

שילוב הפירות היבשים בתפריט

אין חולקים על כך שפירות יבשים מהווים מזון טבעי (ובתנאי שיובשו ללא תוספת סולפטים ומזגגים), העדיף על פני שוקולדים ומתוקים מלאכותיים אחרים. צריכה נכונה ובכמויות קטנות, יכולה לשפר את מצב הרוח ולסייע לנו להתמיד בעת משטרי דיאטה. "מכורים" לשוקולד שיחליפו את ההתמכרות הזו בפירות יבשים בכמויות מדודות, יצליחו לספק את "החשק למתוק", תוך שמירה טובה יותר על ערכים קלוריים ובריאותיים.
כפי שהוזכר, ייבוש נוזליו של הפרי מעלה את ריכוזו פי 5 עד פי 7, לרבות רמת הסוכר שבו – לכן גם הערך הקלורי של הפירות גבוה בהשוואה לזה של פרי רגיל. אמנם, משמש יבש שווה ערך קלורי בדיוק למשמש טרי (ובתנאי שלא הוסף לו זיגוג סוכרי), אולם הוא שוקל הרבה פחות ולכן עלולים לאכול ממנו כמות גדולה מבלי משים.
בשל ריכוז הסוכר הגבוה בפירות היבשים יש לשלבם בצמצום ובמידה קטנה בתפריטים לירידה במשקל ורק בייעוץ מקצועי כאשר מדובר בתפריטים המיועדים לחולי סוכרת ולאנשים עם ערכים גבוהים של טריגליצרידים בדם.
הפירות היבשים, האגוזים והשקדים, יכולים להיות חלק מתפריט מאוזן ומהווים תחליף מצוין למנת מתיקה. דוגמה ל"עסקה משתלמת": קרואסון שוקולד בינוני = 10 יחידות קשיו או שקדים + חופן קטן של צימוקים או חמוציות + 2 תמרים בינונים + 2 שזיפים מיבשים + 4 משמשים מיובשים.

הערכים הקלוריים של הפירות היבשים ואגוזים

סוג הפרי

קק"ל ל־100 גרם

משקל ליחידה בגרם

קק"ל ליחידה

משמש יבש

238

10

24

שזיפים יבשים

240

15

36

תפוח עץ מיובש

243

טבעת

16

תאנים

255

25-15

64-38

תמרים יבשים

275

15-10

61-28

צימוקים

300

20 (כף)

60

חמוציות מיובשות

335

15 (כף)

50

בננה מיובשת- ציפס

650

10 יחידות

100

אננס מיובש (לא מסוכר)

350

עיגול

140

אגוזים

אגוזי קשיו

574

7 קשיו

60

בוטנים

585

10 בוטנים

60

שקדים

597

8 שקדים

60

אגוזי מלך

642

3 אגוזים

100

אגוזי לוז

675

10 אגוזים

70

אגוזי פקאן

691

5 שלמים

100

על פירות יבשים ותרופות סבתא

החרוב - משמש להקלה על שלשולים. בנוסף ניתן להכין סירופ חרובים במקרים של שיעול או ברונכיטיס. מומלץ לבשל חרובים במים (כמות החרובים 2/3 חרובים מרוכזים + 1/3 מים ). אם ברצונכם להמתיק ניתן להוסיף 1-2 כפיות סוכר נבט ומעט ציפורן.
תאנה - על התאנה בכתבים העתיקים מסופר שהיא "מחלימה את האדם ומוסיפה כוח לאנשים צעירים ושומרת על בריאותם של הזקנים, הללו "מצעירים" ממזון זה קמטי פניהם מתמעטים". מימים קדומים ייחסו לתאנים מיובשות (דבלים) סגולות של שלשול קל, הנגרם ע"י החרצנים הקטנים הבלתי נעכלים שלהן, או מתוך השפעת החומצות והמלחים שבתאנים ברפואה העממית, ניתן לאכול תאנים כטיפול בעצירות ובמחלות בדרכי העיכול. נשים בהריון נהגו להרבות באכילת תאנים טריות וגם מיובשות כדי להרבות את החלב.
שזיפים מיובשים – במקרים של עצירות קשה מומלץ לאכול כל יום בבוקר על קיבה ריקה שישה שזיפים אשר הושרו למשך הלילה במים, ניתן לשתות את מי ההשריה ואח"כ לאכול את השזיפים.

על פירות יבשים וילדים

ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים מדגיש ואומר כי אין להגיש לילדים מתחת לגיל 5 פיצוחים או אגוזים מכל סוג שהוא (בשל נטייתם לספוח נוזלים ולחסום את דרכי הנשימה), פירות עגולים כגון צימוקים (מכיוון שגודלם דומה לרוחב הושת של פעוטות ומהווים סכנת חנק) ופירות דביקים כגון תמרים, משמשים ותאנים (גם כן מהווים סכנת חנק).

 

 

חשבנו שיעניין אותך