שמן, שומן - בריא או מזיק?

באנו לעשות לכם סדר בסוגי השמנים ויתרונותיהם

חני סקאל, דיאטנית ראשית, לאומית שירותי בריאות

שבעה בקבוקים של שמן על שולחן

הגוף זקוק לשמן ולשומן

השומנים חיוניים לתפקוד תקין של הגוף. השומנים מהווים מקור לאנרגיה למרבית פעולות הגוף שלנו, חיוניים להתפתחות ותפקוד תקינים של תאי הגוף והעצבים, מסייעים בהעברת ויטמינים דרך מחזור הדם וחיוניים על מנת לשמור על בריאות העור והרקמות.

אליה וקץ בה

השמן הוא מרכיב חשוב בתזונתנו וחיוני לתפקוד שלנו, אך עם זאת – השמן עתיר בקלוריות וכל גרם של שומן מכיל 9 קק"ל ,לעומת 4 קק"ל בפחמימות ובחלבונים.
קיימים סוגים שונים של שומנים/שמנים, מסוגי שמן התורמים לבריאותנו ועד סוגי שמן/שומן העלולים להזיק לגוף. חשוב מאוד לשים לב לכמותו בתפריט היומי וכן להרכבו, זאת בשל ההשלכות הבריאותיות על הגוף שלנו.
את חומצות השומן במזון מחלקים לארבע קבוצות עיקריות:

נקניקיות והמבורגר על המנגל

חומצות שומן רוויות

לרוב זהו שומן שמקורו מהחי והוא מוצק בטמפרטורת החדר. הוא מצוי במזונות כגון: חמאה, שמנת, גבינות עתירות שומן (כגון גבינה צהובה וגבינת שמנת), חלמון הביצה, נקניקיות, המבורגר, חמאת קקאו, בשרים שמנים (כגון כבש) ושומן בשר. בצומח חומצות שומן רוויות נמצאות בכמות גדולה בקוקוס, שמן קוקוס ושמן דקלים.
שומן זה מעלה את רמות הכולסטרול הרע (LDL) בגוף ומעלה את השכיחות של מחלות לב ושבץ מוחי. רצוי לצמצם את השימוש היומיומי בשמנים אלו

אבוקדו, אגוזים, וצימוקים ליד כוס קטנה עם שמן

חומצות שומן חד בלתי רוויות

שומן חד בלתי רווי נחשב כשומן חיוני. הגוף אינו מסוגל לייצר את החומצות השומניות הבלתי רוויות ולכן זקוק לקבל אותן מהמזון.
שומן זה נמצא במזונות כגון שמן זית, שמן קנולה, אגוזי לוז, אגוזי ברזיל, אגוזי קשיו, שקדים, אבוקדו וטחינה שומשום, ובדגים מהים צפוני (מקרל, טונה, סלמון, הליבוט) .
הצריכה הגבוהה של שמן זית בארצות הים התיכון, נחשבת לאחת הסיבות לשכיחות הנמוכה של מחלות לב בארצות אלו.
שומן חד בלתי רווי מוריד את רמות הכולסטרול בדם ועשוי לעזור בירידת שכיחות מחלות לב. הוא גם נחשב כגורם המוריד את הסיכוי לחלות בסרטן השד וסרטן המעי הגס.
שומנים חד בלתי רוויים עשירים בדרך כלל בוויטמין E, המגן מפני תהליכי חמצון בגוף.
שומנים העשירים בשומן חד בלתי רווי, נחשבים כשמנים טובים יותר לבישול. שמן זית הוא בין הטובים ביותר, כיוון שהוא נשאר יציב בטמפרטורות גבוהות יותר.
לאדם במשקל תקין מומלץ לצרוך כ- 2-3 כפות ביום.

דג סלמון, אבוקדו, אגוזים וזרעים על קרש חיתוך

חומצות שומן רב בלתי רוויות

חומצת שומן אומגה 3 (חומצה האלפא־לינולנית) היא חומצת השומן העיקרית בחשיבותה מבין חומצות האומגה 3. היא לא מיוצרת בגוף האדם ולכן היא חיוניות בתזונה שלנו. מחסור ממושך בה עלול לגרום לבעיות במערכת העצבים ולפגיעה בגדילה. בנוסף, יש לחומצה האלפא-לינולנית גם תכונות נוגדות דלקת.
נמצאות במזונות כגון זרעי פשתן, אגוזי מלך ושמן פשתן, דגי ים שמנים כמו: סלמון, הרינג, מקרל, סרדינים ואנשובי.
לחומצות שומן אוגמה 3 השפעות חיוביות רבות על הגוף ונמצא כי הן מסייעות בהורדת הסיכון למחלות לב, מורידות את רמות הטריגליצרידים בדם, משפרות את זרימת הדם ומקטינות את הסיכון לשבץ מוחי עקב קרישי דם. מחקרים מראים כי הן תורמות להתפתחות התפקוד החיסוני בתינוקות וביכולת הלמידה של ילדים ועשויות לעזור במצבי דיכאון וחרדה, תוקפנות יתר, היפראקטיביות ובבעיות קשב וריכוז. מומלצות לצריכה יום-יומית.
לשימוש בתוסף מזון המכיל אומגה 3, יש להיוועץ ברופא לפני תחילת השימוש.
חומצת אומגה 6 (החומצה הלינולאית) היא חומצת השומן העיקרית בחשיבותה מבין חומצות האומגה 6. היא לא מיוצרת בגוף האדם וחיוניות לתזונה תקינה. מחסור ממושך בה גורם לעור מחוספס, קשקשים ולפגיעה בצמיחה.
מקורות במזון: שמנים צמחיים כמו שמן תירס, שמן סויה, שמן חריע ושמן חמניות.

מגוון חטיפים מלוחים בצלחות על השולחן

שומן טרנס

שומן זה נוצר בתהליך יצור המזון שנקרא הידרוגנציה, תהליך כימי ההופך שמן צמחי נוזל (בלתי רווי) לשמן מוצק, הידוע בשם שומן צמחי מוקשה. השימוש בשומן מהסוג אמנם מאריך את חיי המדף של המזונות המכילים אותו, אך יש לצריכה שלו תופעת לוואי מזעזעת: בתהליך הפיכת השמן הנוזל למוצק, השומן הבריא למעשה הופך לפצצות זמן קטנות המתקתקות בעורקים שלנו.
הרשויות הפדראליות בארצות־הברית קבעו כי שומן טרנס מסוכן לבריאותנו, והחל משנת 2006 חברות המזון נדרשות לסמן את המזונות בהם יש שומן טראנס בסימון מיוחד. גם בארץ היצרנים מחויבים לציין כמה שומן טרנס יש במוצרי המזון.
מקורות במזון: מרגרינה קשה, מאפים, מלאווח, בורקס, מוצרי בצק קפואים ומזונות מטוגנים.
בכל שמן מצוי יחס שונה של חומצות השומנים והוא מוגדר לפי סוג השומנים העיקרי שהוא מכיל. לדוגמה, שמן זית נחשב לשומן חד בלתי רווי מכיוון שהוא מכיל 77% חומצות שומן חד בלתי רוויות, אבל יש בו גם חומצות שומן רוויות ורב בלתי רוויות.

שילוב נבון של שמן בתפריט היומי, מפי הדיאטניות של לאומית:

 

  1. מדדו את השמן שאתם מכניסים לאוכל עם כפית או כפית ואל תשפכו ישירות מהבקבוק. כך יש שליטה ומודעות טובה יותר לכמויות.
  2. השתמשו בשמנים הבריאים יותר כגון שמן זית או שמן קנולה, המכילים את השומנים החד בלתי רוויים, לבישול או תיבול.
  3. המעיטו בטיגון למען הבריאות, מכיוון השמן עובר התחמצנות במהלך תהליך החימום ונוצרים בו רדיקלים חופשיים.
  4. המעיטו בטיגון למען הגזרה, מכיוון שטיגון מכפיל בדרך כלל את כמות הקלוריות באותו מזון. מומלץ להעדיף בישול, צלייה בתנור או במחבת פסים.
  5. שלבו שומנים בריאים כחלק מהתפריט היומי. לשומן תפקידים חשובים ורבים בגופנו, ביניהם סיוע לויטמינים המסיסים בשומן (A ,K ,D ,E) להיספג, ולכן גם אם נמצאים בדיאטה חשוב תמיד לשלבו בתפריט היומי.
  6. איכלו 3 מנות שומן ביום. מנת שומן מכילה 5 גרם שומן ו- 45 קק"ל. מנת שומן יכולה להיחשב לכפית שמן, כפית טחינה גולמית, 7 שקדים, 5 זיתים, 2 כפות אבוקדו וכו'. גם בתהליכי הרזיה ממליצים בדרך כלל על שילוב של לא פחות מ- 3 מנות שומן ביום, כשהכמות חייבת להיות מותאמת אישית כחלק מתוכנית תזונתית יומית.
  7. עשו המרות נבונות. מרגרינה וחמאה ניתן להמיר בשמן קנולה ולהוריד בשליש את הכמות. כמו כן, ניתן להחליף חלק מכמות השמן/החמאה/המרגרינה במיץ תפוזים - העוגה עדיין יוצאת רטובה וטעימה.
  8. אחסנו במקום חשוך. את בקבוקי שמן מומלץ לשמור בארון או לעטוף בנייר כסף, על מנת לשמור על איכותו של השמן ולמנוע חימום והתחמצנות שלו על ידי אור או חום.
  9. הכינו תרסיס שמן בעצמכם. בתרסיסי השמן השנויים יש תוספות של חומרים כימים. מומלץ להימנע מתרסיסי השמן הקנויים ובמקום זאת לרכוש בקבוק מתיז ולמלא אותו בשמן איכותי.
  10. לא חייבים לטגן. ישנם מזונות רבים שאנחנו מטגנים מכוחות של הרגל. שניצל, לביבות וקציצות הם דוגמה למאכלים שניתן לאפות בתנור ולקבל טעם עשיר ונפלא. צריך רק לנסות!
  11. טיגון בריא. אם בכל זאת החלטתם לטגן את אוכל הקפידו על הכללים לטיגון בריא.

 

חשבנו שיעניין אותך