מחקרים אחרונים מקשרים בין תזונה לבין מיגרנות, והממצאים מצביעים על מזונות מסוימים המשפיעים על אנשים עם נטייה למיגרנה. ריכזנו לכם את המידע בנושא.
מיגרנה נחשבת כאחת ההפרעות הנוירולוגיות השכיחות, הרבה מעבר ל"סתם" כאב ראש. תסמינים אופייניים למיגרנה כוללים בין היתר, כאב עז, תחושת דפיקות בצד הראש, בחילות נלוות רגישות לאור ולרעש ולעיתים טשטוש ראיה. בשנים האחרונות, מחלת המיגרנה נחקרת באופן אינטנסיבי, והחוקרים מנסים להבין טוב יותר מה היא מיגרנה ומה המנגנון שעומד מאחוריה, בתקווה להציע טיפולים מוצלחים יותר מאלו הקיימים היום. ישנה הסכמה בקרב החוקרים שמיגרנה היא הפרעה רב מימדית, המערבת גורמים גנטיים מחד, והשפעות סביבתיות מאידך. כלומר, גם אם הסיכון לחלות במיגרנה מושפע מגורמים שנולדנו איתם (כלומר, גנטיים), יש לאורח החיים שלנו השפעה לא מעטה על התפרצות המחלה והאופי של התקפי המיגרנה מהם נסבול. למרות המחקר האינטנסיבי מאחורי המיגרנה, השליטה בה נותרה מאתגרת, כשלא ברור באופן מוחלט מה עוזר למיגרנה, ומה מדרדר את מצבה.
מחקרים אחרונים מקשרים בין תזונה לבין מיגרנות. הממצאים שעולים ממחקרים אלו מצביעים על ההשפעה של התזונה שלנו לנטייה לפתח מיגרנות, וכן על העובדה שאצל רבים מהסובלים ממיגרנה ישנם "טריגרים" תזונתיים, המובילים להתפרצות של התקף. המחקרים מראים שתזונה מדוייקת ומותאמת אישית יכולה להיות אסטרטגיה טובה לטיפול בכאבי ראש שונים, כולל מיגרנות.
מחקרים אלו גם זיהו מזונות מסוימים המשפיעים יותר על אנשים עם נטייה למיגרנה. גם אם עדיין לא ברור לנו ברור לנו מה לאכול כשיש מיגרנה, או האם ישנם מאכלים להקלה על מיגרנה, ברור לנו שיש מאכלים שעלולים לגרום להופעה של מיגרנה, אם כי אין קונסנזוס ברור ביחס לכל אחד מהמזונות האלו, וכנראה שאצל כל אחד מהחולים יש השפעה שונה של כל מזון על המחלה.
אחד החומרים שנחשבים כחשודים בגרימה של מיגרנות, הוא הטירמין. טירמין היא מולקולה קטנה שמצוייה במגוון של מזונות. באופן תקין, הגוף יודע לפרק את הטירמין באמצעות מספר אנזימים. כשיש בעיה עם פירוק הטירמין, יכולה להיווצר שרשרת של תגובות שתביא בסופו של דבר לכאב ראש ולמיגרנה.
הבעיה היא, שגם אם יש קשר בין תזונה למיגרנה, לא פשוט לזהות את ההשפעה הישירה של מוצרי מזון מסויימים על הופעתה. הרבה פעמים ההשפעה כוללת שילוב של מספר גורמים – מאכל מסויים שמגיע אחרי מספר שעות בצום, חוסר שינה, כאבי צוואר וכו'. הרבה פעמים ההשפעה לא מתחילה עם כמות קטנה מהמזון הבעייתי, אלא רק אחרי צריכה מוגברת שלו. בעולם המהיר שאנחנו חיים בו, אנחנו גם לא תמיד מודעים למה שאנחנו מכניסים לפה, וקשה לנו לקשר בין התזונה למצב הבריאותי שלנו.
למרות זאת, ישנם מספר דרכים לנסות ולזהות את אותם ה"טריגרים התזונתיים", כלומר הגורמים התזונתיים המובילים להתקף מיגרנה. אם אתם סובלים ממיגרנות ושמים לב שכל פעם שאתם צורכים מזון מסויים, הוא גורם להופעה של התקף, נסו להימנע ממנו לתקופה ולראות מה קורה. אם המיגרנות מופיעות פחות, כנראה שעדיף לכם להימנע מצריכה של אותו מזון. אחת ההמלצות של אנשי הטיפול לאנשים הסובלים ממיגרנה היא, לערוך יומן אכילה - לתעד את מה שהם אוכלים במשך תקופה מסויימת ואת שגרת התקפי המיגרנה שלהם, כדי לנסות לזהות דפוסים של הרעה במצב המיגרנה ביחס למזונות מסויימים. כך, ניתן להגיע לדיאטה של "אלימינציה", כשהמאכלים המזיקים מזוהים באופן אישי, והמטופלים נמנעים מלצרוך אותם.
אפשרות נוספת היא לנסות ולאמץ דיאטה ספציפית למיגרנה. ישנם ניסיונות מחקריים שונים להצביע על דיאטות שיכולת לשפר את המצב של התקפי המיגרנה בצורות שונות. חלק מהתיאוריות שנבדקו (כמו דיאטות קטוגניות, דיאטות עשירות באומגה 3, דיאטה דלה בנתרן ועוד) הראו תוצאות יפות, אך הנתונים עדיין אינן חד משמעיים, ויש חשיבות להתייעצות עם אנשי מקצוע לפני בחירה בדיאטה ספציפית.
אחת התיאוריות במחקר, שנשמעת בהחלט סבירה, היא שלמיגרנות יש קשר עם מחלות של מערכת העיכול. בשנים האחרונות מתפתחת יותר ויותר ההבנה שיש קשר בין המערכת העצבית המרכזית לבין מערכת העצבים של מערכת העיכול. הבנה זו משפיעה על כיוונים שונים בחקר הנוירולוגיה, ובין השאר גם על דרכי טיפול במחלות. במקרה של מיגרנה למשל, יש עדויות לכך שאי סבילות לגלוטן יכולה להשפיע באופן דרמתי על התפתחויות של התקפי מיגרנה, ושאצל חלק מהמטופלים דיאטה שאיננה כוללת גלוטן יכולה לעזור באופן ממשי על התפרצויות המחלה.
כאמור, המחקר יודע להצביע היום על "טריגרים", המסוגלים ככל הנראה לעודד מיגרנה. מה קורה בצד ההפוך – האם ישנם מזונות שכדאי לצרוך כדי להמנע ממיגרנה? יכול להיות שכן, אבל כאן רב הנסתר על הגלוי. מה שאנחנו כן יודעים הוא שככל הנראה קפאין, החומר הפעיל בקפה שלנו, יכול לעזור במקרה של התפתחות מיגרנה אצל אנשים מסויימים ובעיקר אצל כאלה שלא שותים קפה באופן קבוע. אצל חלק מהאנשים אם כך, כוס קפה טוב לצד משככי כאבים ממש בתחילתה של המיגרנה, יכולים לעזור מאוד. בנוסף, יש מטופלים שמעידים שמזונות קרים מאוד כמו גלידה, יכולים לסייע במקרה של מיגרנה חריפה. תוספים שונים כמו פרוביוטיקה, שאמורה לתמוך בהרכב החיידקים במעי, וויטמנים ותוספי מזון אחרים, יכולים גם הם לעזור לשיפור המצב.
כמו שכבר רמזנו קודם, אין מאכלים שגורמים בוודאות למיגרנות. עם זאת, ישנם מאכלים שסומנו על ידי אנשים רבים כ"טריגרים" אפשריים למיגרנות, ובהם כדאי לחשוד. ריכזנו לכם רשימת מאכלים שידועים כ"טריגרים", מאכלים שנותנים לעורר מיגרנות אצל אנשים רגישים. רשימה זו היא חלקית, אך יכול להיות שתצליחו לזהות בתוכה מאכלים שגורמים לכם להיות חשופים למיגרנה, ולהימנע מצריכתם.