עונת המנגלים נפתחה, והדעות חלוקות: הבשר מועיל או מזיק לבריאות שלנו?
גדלנו על האמירות של סבתא, שחושבת שמאוד חשוב לאכול בשר כדי לגדול ולהיות חזקים. מצד שני - החברים שלנו אומרים שאכילת בשר גורמת לנזקים בריאותיים וסביבתיים משמעותיים, ושאין לה הצדקה בריאותית, אז מה נכון?
עקרונית - שני הצדדים צודקים:
בשר הוא מקור חלבון עיקרי. החלבונים נחוצים לחיזוק השרירים, בניית תאים ובריאות איברי הגוף. החלבונים בבשר הם חלבונים מלאים, אשר הגוף אינו יכול לייצר לבדו.אכילת חלבונים גורמת לתחושת שובע, המסייעת לירידה במשקל.
בשרים רזים אינם מכילים רמות גבוהות של שומן ושל כולוסטרול, ומספקים ויטמינים ומינרלים חיונים. הם נחשבים כמקור טוב של אשלגן, מגנזיום, זרחן וסלניום, וגם מקור טוב לוויטמינים ממשפחת ויטמין B, החיוניים בשמירה על תאי העצב והדם, לקראטין, החיוני לאספקת אנרגיה ולקרנוסין, נוגד חימצון המגן מפני תהליכים ניווניים.
בשר בכלל, ובשר אדום בפרט, מגביר את רמות האבץ, החיוניות לעור בריא ולחיזוק מערכת החיסונית (אגב, מחקרים מראים כי אצל מרבית הילדים ובני הנוער יש כיום מחסור במינרל זה)
בשר אדום גם נחשב כמקור חיוני לברזל, החיוני להעברת החמצן לרקמות הגוף, לחיזוק המערכת החיסונית ולייצור אנרגיה.
מנגד, מחקרים מראים כי צריכה גדולה של בשר מגבירה את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים, ובינם – סרטן הלבלב, סרטן המעי וסרטן השד.
הבשר רווי בהורמונים הגורמים לבעיות פוריות ומביאים להתפתחות מינית מוקדמת אצל ילדים.
צריכת בשר מגבירה את הסיכון לחלות במחלות אוטו-אימוניות כגון זאבת, טרשת נפוצה, דלקת פרקים ועוד.
אכילת בשר פוגעת במערכת העיכול. הבשר נרקב במהלך המעבר במעיים ומשחרר רעלים המצטברים בכבד ובכליות.
עודף החלבונים בבשר גורם להפרשת סידן, התורם לאוסטיאופרוזיס.
השומן הרווי בבשר, והכולסטרול, גורם לסתימות בעורקים, לחץ דם גבוה ולמחלות לב.
לבסוף - בשר מעובד, כגון נקניקיות, מכיל חומר משמר בשם ניטראט, המוכר כחומר מסרטן.
בקיצור, אין סוף לטיעונים, וכולם נכונים. מבולבלים? גם אנחנו. לכן פנינו לצוות תזונה ודיאטה של לאומית.
צוות תזונה ודיאטה מסכמים עבורנו את השורה התחתונה, שהיא כמו תמיד – מינון, מינון ומינון. בשר ומוצריו הם מרכיבים מרכזיים בתזונה המערבית, והם עשירים ברכיבי תזונה חיוניים. יחד עם זאת, מי שבוחר לאכול בשר, צריך לעשות זאת במינון מאוזן ובכמויות נכונות. כיום, התזונה המומלצת על ידי ארגוני הבריאות בארץ ובעולם היא תזונה ים תיכונית, הכוללת הגבלת צריכת בשר ל 2-3 פעמים בשבוע, כשמתוכם יש דגש על צריכה של דגים, עוף או הודו, וצריכה מצומצת מאד של בשר אדום.
ככלל, יש להימנע מבשר מעובד כמו נקניקים, נקניקיות ושניצלים מוכנים וכו'. תהליך העיבוד פוגע בהרבה מיתרונותיו של הבשר, והם מכילים מלחים רבים, שומנים וחומרים משמרים שעלולים להיות מסוכנים לבריאות.
צריכה נכונה של בשר תעשה על ידי בניית תפריט בצורה מושכלת ונבונה. ארוחות צריכות לכלול כמות קטנה יחסית של בשר אל מול כמות גדולה של הירקות טריים ו/או מבושלים. ישנם אפילו מחקרים שמראים שירקות הנאכלים לצד הבשר (ובעיקר, ירקות ממשפחת המצליבים כמו כרוב וברוקלי), יכולים לנטרל חלק מההשפעות המזיקות של הבשר האדום.
צורת הבישול של הבשר משפיעה על הערכים התזונתיים. בישול ואפיה של הבשר נחשבים לדרכי הכנה מוצלחות. לעומת זאת, טיגון ועישון של בשר מגדילים את הסכנות שבצריכתו.
להלן כמה המלצות שיאפשרו לכם ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של הבשר, ולצמצם את הנזקים: