בשר או לא בשר, זו השאלה

עונת המנגלים נפתחה, והדעות חלוקות: הבשר מועיל או מזיק לבריאות שלנו?

המבורגר, נקניקיות, בצל ותירס על המנגל

גדלנו על האמירות של סבתא, שחושבת שמאוד חשוב לאכול בשר כדי לגדול ולהיות חזקים. מצד שני - החברים שלנו אומרים שאכילת בשר גורמת לנזקים בריאותיים וסביבתיים משמעותיים, ושאין לה הצדקה בריאותית, אז מה נכון?


עקרונית - שני הצדדים צודקים:
בשר הוא מקור חלבון עיקרי. החלבונים נחוצים לחיזוק השרירים, בניית תאים ובריאות איברי הגוף. החלבונים בבשר הם חלבונים מלאים, אשר הגוף אינו יכול לייצר לבדו.אכילת חלבונים גורמת לתחושת שובע, המסייעת לירידה במשקל.
בשרים רזים אינם מכילים רמות גבוהות של שומן ושל כולוסטרול, ומספקים ויטמינים ומינרלים חיונים. הם נחשבים כמקור טוב של אשלגן, מגנזיום, זרחן וסלניום, וגם מקור טוב לוויטמינים ממשפחת ויטמין B, החיוניים בשמירה על תאי העצב והדם, לקראטין, החיוני לאספקת אנרגיה ולקרנוסין, נוגד חימצון המגן מפני תהליכים ניווניים.
בשר בכלל, ובשר אדום בפרט, מגביר את רמות האבץ, החיוניות לעור בריא ולחיזוק מערכת החיסונית (אגב, מחקרים מראים כי אצל מרבית הילדים ובני הנוער יש כיום מחסור במינרל זה)
בשר אדום גם נחשב כמקור חיוני לברזל, החיוני להעברת החמצן לרקמות הגוף, לחיזוק המערכת החיסונית ולייצור אנרגיה.

מנגד, מחקרים מראים כי צריכה גדולה של בשר מגבירה את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים, ובינם – סרטן הלבלב, סרטן המעי וסרטן השד.
הבשר רווי בהורמונים הגורמים לבעיות פוריות ומביאים להתפתחות מינית מוקדמת אצל ילדים.
צריכת בשר מגבירה את הסיכון לחלות במחלות אוטו-אימוניות כגון זאבת, טרשת נפוצה, דלקת פרקים ועוד.
אכילת בשר פוגעת במערכת העיכול. הבשר נרקב במהלך המעבר במעיים ומשחרר רעלים המצטברים בכבד ובכליות.
עודף החלבונים בבשר גורם להפרשת סידן, התורם לאוסטיאופרוזיס.
השומן הרווי בבשר, והכולסטרול, גורם לסתימות בעורקים, לחץ דם גבוה ולמחלות לב.
לבסוף - בשר מעובד, כגון נקניקיות, מכיל חומר משמר בשם ניטראט, המוכר כחומר מסרטן.

בקיצור, אין סוף לטיעונים, וכולם נכונים. מבולבלים? גם אנחנו. לכן פנינו לצוות תזונה ודיאטה של לאומית.

הגבלה של צריכת בשר שבועית

צוות תזונה ודיאטה מסכמים עבורנו את השורה התחתונה, שהיא כמו תמיד – מינון, מינון ומינון. בשר ומוצריו הם מרכיבים מרכזיים בתזונה המערבית, והם עשירים ברכיבי תזונה חיוניים. יחד עם זאת, מי שבוחר לאכול בשר, צריך לעשות זאת במינון מאוזן ובכמויות נכונות. כיום, התזונה המומלצת על ידי ארגוני הבריאות בארץ ובעולם היא תזונה ים תיכונית, הכוללת הגבלת צריכת בשר ל 2-3 פעמים בשבוע, כשמתוכם יש דגש על צריכה של דגים, עוף או הודו, וצריכה מצומצת מאד של בשר אדום.
ככלל, יש להימנע מבשר מעובד כמו נקניקים, נקניקיות ושניצלים מוכנים וכו'. תהליך העיבוד פוגע בהרבה מיתרונותיו של הבשר, והם מכילים מלחים רבים, שומנים וחומרים משמרים שעלולים להיות מסוכנים לבריאות.

תפריט מאוזן עם שפע ירקות

צריכה נכונה של בשר תעשה על ידי בניית תפריט בצורה מושכלת ונבונה. ארוחות צריכות לכלול כמות קטנה יחסית של בשר אל מול כמות גדולה של הירקות טריים ו/או מבושלים. ישנם אפילו מחקרים שמראים שירקות הנאכלים לצד הבשר (ובעיקר, ירקות ממשפחת המצליבים כמו כרוב וברוקלי), יכולים לנטרל חלק מההשפעות המזיקות של הבשר האדום.

בישול בריא של הבשר

צורת הבישול של הבשר משפיעה על הערכים התזונתיים. בישול ואפיה של הבשר נחשבים לדרכי הכנה מוצלחות. לעומת זאת, טיגון ועישון של בשר מגדילים את הסכנות שבצריכתו.

המלצות לאכילה נבונה ובריאה של בשר

להלן כמה המלצות שיאפשרו לכם ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של הבשר, ולצמצם את הנזקים:

  • העדיפו בשרים רזים, דלי שומן ובחרו את הנתחים הרזים יותר.
    בשר הודו, ובמיוחד נקבת הודו, נחשב לבשר רזה ועשיר בברזל.
  • הסירו (או בקשו מהקצב להסיר) את השומן העודף סביב הבשר.
  • העור של העוף הוא שמן במיוחד. הסירו אותו לפני האכילה.
  • שימו לב לכמויות - ההמלצה כיום היא בין 140-170 גרם בשר ביום. מומלץ לעבור לשימוש בצלחות קטנות יותר ולמלאן רק פעם אחת.
  • שלבו כמה שיותר מזונות המכילים סיבים תזונתיים יחד עם הבשר - הרבה ירקות ופירות, הגורמים לתחושת שובע ומסייעים בעיכול הבשר ועיבודו בגוף.
  • העדיפו צורות בישול ללא שמן. טיגון הנו האופציה הכי פחות מומלצת.
  • שתייה מרובה של מים מסייעת לעיכול הבשר ולהוצאת הרעלים והחומרים העודפים מן הגוף.
  • השתמשו במד חום בשר והימנעו מאכילת בשרים טחונים (כגון המבורגרים) ומוצרי עוף, שחומם הפנימי נמוך מ- 160 מעלות צלזיוס.
  • הימנעו ככל הניתן (ולכל הפחות צמצמו!) אכילת בשרים מעובדים כגון נקניקיות.
  • העדיפו בשרים טריים שהוכנו מולכם על ידי הקצב. זה במיוחד נכון לגבי בשרים טחונים.

חשבנו שיעניין אותך