כמה הנחיות חשובות במיוחד כדי לעבור את חנוכה בשלום!
בחג חנוכה במיוחד, נהוג לאכול מזונות מסורתיים עתירי שומן. הסופגניות והלביבות אהובים על ידי הילדים ועל ההורים כאחד, גם בגלל טעמם הנפלא וגם עקב אווירת החג המיוחדת שהם מקנים.
הבעיה היא, כמובן, בערכם הקלורי הגבוה, בריכוז הגבוה של הסוכרים והשומנים, ובעובדה שחגיגות החנוכה מתחילות כמה שבועות טובים לפני החג, ונמשכות גם לאורך 8 ימי החג.
כמו תמיד, התשובה היא לא "הכל או כלום", ולכן ריכזנו עבורכם טיפים, כלים ומתכונים, שיעזרו לכם לצאת מהחושך אל האור, בצורה טעימה יותר ובריאה יותר.
יש זמינות גבוהה של פינוקים מפתים – התחושה היא שזה פשוט שם, מולנו ואין לנו איך להימנע מזה. בעבודה, בבית הספר, בכל חוג וחגיגה, מחכות לנו ספוגניות שמנמנות וטעימות. הפתרון הוא להגביל את עצמכם לסופגנייה אחת טובה, ואם אתם לא מצליחים להחליט בין סופגניית האוריאו, לריבת החלב או לקליק, פשוט חלקו כל סופגנייה לארבעה חלקים, ותיהנו מדגימות מענגות מכל אחת.
החג ארוך, והחגיגות מתחילות עוד הרבה קודם - בשבוע רגיל רובנו לא היינו מעלים על הדעת לאכול קינוח כה מפנק, בטח לא בתדירות שכזו. אבל בחנוכה החוקים משתנים. על פי מחקרים ישראלי ממוצע יאכל במהלך החג כ- 4 סופגניות וילדים יאכלו כמעט פי 3 מזה! הפתרון הוא לקבוע מטרות ריאליות ולהחליט מראש איפה ומתי תאכלו את הסופגנייה שלכם.
הילדים רוצים לאכול סופגניות כל הזמן – ברור שהם רוצים. אבל כמו כל חטיף וממתק, חשוב לזכור שבסופגנייה קלאסית יש מעט מאד ערכים תזונתיים. התפקיד שלנו לקחת את האחריות על בריאות הילדים, לחנך אותם ולהוות דוגמה אישית.
בכל זאת, האכילה בחג מרגישה אינסופית - כדאי לנצל את הפנאי ולצאת לפעילות ספורטיבית. אימוץ של אורח חיים פעיל הוא לא רק בשביל שריפת קלוריות, אלא כדרך חיים, לשיפור הבריאות, מצב הרוח ולחיטוב הגוף.
לפחמימות יכולת גבוהה במיוחד לספוג שמן בזמן טיגון. לזה מתווספים כמויות גדולות של סוכר בבצק, במילוי ועל גבי הסופגנייה עצמה, או בתוך בלילת הלביבה. למעשה, סופגנייה "רגילה" מכילה כ-300 קלוריות בממוצע, סופגנייה גדולה מלאת ריבה יכולה להגיע גם ל-450-500 קלוריות ולביבה ממוצעת בודדת מכילה כ- 200 קלוריות.
מבחינה בריאותית חשוב לדעת שבנוסף לערך הקלורי הגבוה של מאכלי החנוכה, השמן בטיגון חוזר מתחמצן, נוצרים בו חומרים אשר נמצאו כמסרטנים ולמעשה מהווה מפגע בריאותי.
מצרכים:
1.25 כוסות קמח לבן + 1.5 כוסות קמח מלא
0.5 כוסות סוכר לבן
קמצוץ מלח
מעט מים פושרים להמסת השמרים
2 כפות (10 גרם) שמרים יבשים
2 טיפות תמצית וניל או שקית סוכר וניל
שליש כוס שמן (לא שמן זית) + מעט שמן או ספרי שמן לשימון התבנית
1 ביצה
180 מ"ל (0.75 כוסות) ריוון או חלב דל שומן
לאחר האפיה: סירופ מסוכר שהומס במים חמים.
להגשה: אבקת סוכר, ריבה איכותית או כל מילוי אחר שאתם חפצים בו
אופן ההכנה:
בקערה נפרדת: ממסימים את השמרים, הסוכר ואת הוניל עם מים פושרים.
מנפים את הקמחים ואת המלח אל תוך קערת המיקסר ומוסיפים את תערובת השמרים.
מפעילים את המיקסר ומוסיפים את השמן בהדרגה, תוך כדי לישה (יש להשתמש בוו לישה).
מוסיפים את הביצה ואת החלב\ריוון וממשיכים ללוש כ 8-10 דקות.
לאחר שהבצק אחיד, יש לכסותו ולהניח במקום חשוך וחמים להתפחה. ממתינים כשעתיים עד שמכפיל את נפחו.
אחרי שהבצק תפח, מניחים אותו על משטח עבודה מקומח, חובטים בו מעט על מנת להוציא את האויר ומרדדים לעובי 1-2 ס"מ.
בעזרת כוס או חותכן עוגיות קורצים עיגולים ומניחים על תבנית אפיה מרופדת בניר אפיה ומשומנת קלות.
מחממים תנור ל 180 מעלות.
מניחים לסופגניות לתפוח שוב במשך כחצי שעה עד שעה, ואופים במשך רבע שעה עד שהן בהירות ואפויות.
מיד לאחר האפיה מברישים מעט מסירופ הסוכר על הסופגניות.
ניתן למלא בריבה, קרם, ממרח או כל מילוי אחר שאם אוהבים. הדרך הקלה ביותר היא להשתמש במזרק שקונים בבתי המרקחת ולהזריק פנימה את המילוי (אם המילוי סמיך מידי ניתן להמיסו מעט). לפני ההגשה מומלץ לזרות מעט אבקת סוכר על הסופגניה.
בתיאבון!