הדיאטנים של לאומית מסייעים לכם להתגבר על מכשולי חנוכה

כמה הנחיות חשובות במיוחד כדי לעבור את חנוכה בשלום!

סבא וסבתא מדליקים נרות חנוכה ביחד עם הנכדים, על השולחן יש חנוכיה וסופגניות

אכילה בריאה בחג חנוכה

בחג חנוכה במיוחד, נהוג לאכול מזונות מסורתיים עתירי שומן. הסופגניות והלביבות אהובים על ידי הילדים ועל ההורים כאחד, גם בגלל טעמם הנפלא וגם עקב אווירת החג המיוחדת שהם מקנים.
הבעיה היא, כמובן, בערכם הקלורי הגבוה, בריכוז הגבוה של הסוכרים והשומנים, ובעובדה שחגיגות החנוכה מתחילות כמה שבועות טובים לפני החג, ונמשכות גם לאורך 8 ימי החג.
כמו תמיד, התשובה היא לא "הכל או כלום", ולכן ריכזנו עבורכם טיפים, כלים ומתכונים, שיעזרו לכם לצאת מהחושך אל האור, בצורה טעימה יותר ובריאה יותר.

המורכבות התזונתית סביב חג החנוכה

יש זמינות גבוהה של פינוקים מפתים – התחושה היא שזה פשוט שם, מולנו ואין לנו איך להימנע מזה. בעבודה, בבית הספר, בכל חוג וחגיגה, מחכות לנו ספוגניות שמנמנות וטעימות. הפתרון הוא להגביל את עצמכם לסופגנייה אחת טובה, ואם אתם לא מצליחים להחליט בין סופגניית האוריאו, לריבת החלב או לקליק, פשוט חלקו כל סופגנייה לארבעה חלקים, ותיהנו מדגימות מענגות מכל אחת.
החג ארוך, והחגיגות מתחילות עוד הרבה קודם - בשבוע רגיל רובנו לא היינו מעלים על הדעת לאכול קינוח כה מפנק, בטח לא בתדירות שכזו. אבל בחנוכה החוקים משתנים. על פי מחקרים ישראלי ממוצע יאכל במהלך החג כ- 4 סופגניות וילדים יאכלו כמעט פי 3 מזה! הפתרון הוא לקבוע מטרות ריאליות ולהחליט מראש איפה ומתי תאכלו את הסופגנייה שלכם.
הילדים רוצים לאכול סופגניות כל הזמן – ברור שהם רוצים. אבל כמו כל חטיף וממתק, חשוב לזכור שבסופגנייה קלאסית יש מעט מאד ערכים תזונתיים. התפקיד שלנו לקחת את האחריות על בריאות הילדים, לחנך אותם ולהוות דוגמה אישית.
בכל זאת, האכילה בחג מרגישה אינסופית - כדאי לנצל את הפנאי ולצאת לפעילות ספורטיבית. אימוץ של אורח חיים פעיל הוא לא רק בשביל שריפת קלוריות, אלא כדרך חיים, לשיפור הבריאות, מצב הרוח ולחיטוב הגוף.

 

על סופגניות, לביבות, קלוריות ובריאות

לפחמימות יכולת גבוהה במיוחד לספוג שמן בזמן טיגון. לזה מתווספים כמויות גדולות של סוכר בבצק, במילוי ועל גבי הסופגנייה עצמה, או בתוך בלילת הלביבה. למעשה, סופגנייה "רגילה" מכילה כ-300 קלוריות בממוצע, סופגנייה גדולה מלאת ריבה יכולה להגיע גם ל-450-500 קלוריות ולביבה ממוצעת בודדת מכילה כ- 200 קלוריות.
מבחינה בריאותית חשוב לדעת שבנוסף לערך הקלורי הגבוה של מאכלי החנוכה, השמן בטיגון חוזר מתחמצן, נוצרים בו חומרים אשר נמצאו כמסרטנים ולמעשה מהווה מפגע בריאותי.

טיפים לחנוכה בריאה יותר

  • בחרו בסופגניות קטנות . יתכן וזה לא יוצא זול יותר, או כדאי כלכלית, אך כמות הקלוריות שנחסכות היא משמעותית והתועלת הבריאותית היא רבה!
  • הגבילו את עצמכם ואת בני משפחתכם לסופגנייה אחת ביום, וזאת במקום ממתק או כריך.
  • תנסו לאפות את הסופגניות במקום לטגנם. הסופגניות יוצאות טעימות במיוחד, דלות שומן, וקיים ערך בטיחותי מוסף בו אתם לא מתעסקים עם שמן רותח.
  • אם אתם בוחרים לטגן את הסופגניות, עשו זאת בשמן נקי ומאד חם, על מנת לאפשר טיגון מהיר יותר. לאחר הטיגון הספיגו את עודפי השומן על ידי מגבת נייר סופגת.
  • במהלך ימי החופש תנסו להוסיף פעילויות ספורטיביות, הליכה משפחתית בערב, משחקי ריצה והשתוללות בבית אם מזג האויר אינו מאפשר יציאה החוצה, או טיולים בשלוליות ובגשם.
  • העדיפו ממתיקים מלאכותיים במקום סוכר או ריבת דלת קלוריות.
    ניתן להגביר את הערכים התזונתיים של המאכלים על ידי המרת חלק (או כל) הקמח הלבן במתכון לקמח מלא.
  • צמצמו את ספיגת השמן במהלך הטיגון על ידי הוספת מעט קמח סויה לבצק (המירו 2 כפות קמח רגיל ב- 2 כפות קמח סויה, לכל ק"ג קמח).
  • מינעו את התחמצנות השמן על ידי החלפתו לאחר 2 מחזורי טיגון.
  • במצב בו אתם אוכלים סופגניות קנויות - העדיפו לבחור בסופגניה גדולה ולחצות אותה לשניים, ולא לבחור בסופגניה קטנה. הסופגניה הקטנה מכילה יותר שמן ויותר קלוריות מסופגניה גדולה חצויה.

 

מתכון לסופגניות בריאות, אפויות וטעימות לכבוד החג

מצרכים:
1.25 כוסות קמח לבן + 1.5 כוסות קמח מלא
0.5 כוסות סוכר לבן
קמצוץ מלח
מעט מים פושרים להמסת השמרים
2 כפות (10 גרם) שמרים יבשים
2 טיפות תמצית וניל או שקית סוכר וניל
שליש כוס שמן (לא שמן זית) + מעט שמן או ספרי שמן לשימון התבנית
1 ביצה
180 מ"ל (0.75 כוסות) ריוון או חלב דל שומן

לאחר האפיה: סירופ מסוכר שהומס במים חמים.
להגשה: אבקת סוכר, ריבה איכותית או כל מילוי אחר שאתם חפצים בו

אופן ההכנה:
בקערה נפרדת: ממסימים את השמרים, הסוכר ואת הוניל עם מים פושרים.
מנפים את הקמחים ואת המלח אל תוך קערת המיקסר ומוסיפים את תערובת השמרים.
מפעילים את המיקסר ומוסיפים את השמן בהדרגה, תוך כדי לישה (יש להשתמש בוו לישה).
מוסיפים את הביצה ואת החלב\ריוון וממשיכים ללוש כ 8-10 דקות.
לאחר שהבצק אחיד, יש לכסותו ולהניח במקום חשוך וחמים להתפחה. ממתינים כשעתיים עד שמכפיל את נפחו.
אחרי שהבצק תפח, מניחים אותו על משטח עבודה מקומח, חובטים בו מעט על מנת להוציא את האויר ומרדדים לעובי 1-2 ס"מ.
בעזרת כוס או חותכן עוגיות קורצים עיגולים ומניחים על תבנית אפיה מרופדת בניר אפיה ומשומנת קלות.
מחממים תנור ל 180 מעלות.
מניחים לסופגניות לתפוח שוב במשך כחצי שעה עד שעה, ואופים במשך רבע שעה עד שהן בהירות ואפויות.
מיד לאחר האפיה מברישים מעט מסירופ הסוכר על הסופגניות.
ניתן למלא בריבה, קרם, ממרח או כל מילוי אחר שאם אוהבים. הדרך הקלה ביותר היא להשתמש במזרק שקונים בבתי המרקחת ולהזריק פנימה את המילוי (אם המילוי סמיך מידי ניתן להמיסו מעט). לפני ההגשה מומלץ לזרות מעט אבקת סוכר על הסופגניה.

מתכון ללביבות תפוחי אדמה אפויות וטעימות (כ 24 לביבות).

  • מחממים מראש תנור ל- 180 מעלות.
    מגררים דק (בפומפיה או במעבד מזון) 4 תפוחי אדמה בינוניים (עם הקליפה, שם מרבית הערכים התזונתיים נמצאים) ובצל בינוני אחד.
  • סוחטים את תפוחי האדמה והבצל להוצאת הנוזלים.
  • לתערובת מוסיפים פנימה:
    3 כפות קמח
    3 כפות שמן
    מלח ופלפל לפי הטעם.
  • מרססים תבנית שקעים עם ספריי שמן ובעזרת כף ממלאים את השקעים. מכניסים לתנור לכ 40 דקות, עד שמשחים. מומלץ לקראת הסוף להוציא מהתבנית ולהפוך על מנת שהצד השני גם ישחים.

בתיאבון!

חשבנו שיעניין אותך