חוסר בברזל, השמנה והקשר בינם

דווקא בישראל, ארץ של שפע, ארץ בה המזון בריא ונגיש, אחוזים לא מבטלים של אנשים סובלים ממחסור בברזל המאפיין מדינות עולם שלישי מוכות רעב.

אורית ינקו, דיאטנית קלינית, לאומית מחוז מרכז. מתמחה בגסטרו, נפרולוגיה וגריאטריה

ירקות שונים על שולחן ובשר

פרדוקס השפע הקולינארי

בשנים האחרונות, כחלק מפרדוקס תרבות השפע הקולינרית, שכיחה מאוד התופעה בה במקביל למחסור ברכיבי תזונה חיוניים בדם, האדם סובל משמנת יתר.
רבים הם האנשים אשר נמצאים בחלקו העליון או החורג של מדד ה- BMI (מדד מסת הגוף) ויחד עם זאת סובלים ממחסור בויטמינים ומינרלים, כשהבולט בהם הוא מחסור בברזל.
על פי סקר מב"ת מבוגרים האחרון , לכ- 62% מהנשאלים היה מדד BMI שווה או גדול מ- 25 (הטווח העליון) וכ- 20.7% מהנשאלים דיווחו כי חוו מחסור בברזל . תופעה זו, שהיינו מצפים לראותה במצבי תת תזונה ובמיוחד במדינות עולם שלישי בהן יש רעב ומחלות זיהומיות הפוגעות בספיגת הברזל וחומרי מזון אחרים, מפתיעה במיוחד במדינה של שפע, מדינה בה זמינות המזון רבה ומתבטאת על ידי משקל עודף באוכלוסיה.

על הקשר בין עודף משקל ומחסור בברזל

ב- 2003 פורסם מאמר הקושר בין עודף משקל והשמנה לבין רמות הברזל. במחקר, ד"ר פנחס-חמיאל מצאה קשר בין רמות ברזל נמוכות בילדים ובמבוגרים הסובלים מעודף משקל . מחקר אמריקאי שהתפרסם לאחר מכן הוסיף כי למעשה, ילדים הסובלים מעודף משקל נמצאים בסיכון כפול לסבול מחוסר ברזל, לעומת ילדים בני גילם אשר משקל גופם תקין.

הסיבות למחסור בברזל

מחקרים שונים מנסים להבין את הקשר בין עודף משקל והשמנה לבין רמות ברזל נמוכות. כיום ההשערה היא שהמנגנון האחראי לקשר בין השמנה, דלקת ומאזן הברזל קשור להורמון ההפסידין. הורמון זה מווסת את ספיגת הברזל מהמזון בתאי המעי וגורם להוצאת הברזל לאחר פירוק כדוריות הדם האדומות. פעילות לא תקינה של ההפסידין עשויה לגרום לירידה ברמות הברזל במאגרים ובסרום. דלקת כרונית, שמאפיינת פעמים רבות את מצבי השמנת היתר, גורמת לפרשת ציטוקינים פרו-דלקתיים הגורמים לתאי השומן והכבד להפריש עודף הפסידין ובכך נבלמת ספיגת הברזל התאי המעי מהמזון.
הסבר נוסף לקשר בין רמות הברזל להשמנה נעוצה בצריכת תזונה עתירת שומן המאפיינת את הדיאטה המערבית. מחקרים אחרונים שנערכו על הגורמים הפוגעים בספיגת הברזל מהמזון הראו כי קיים קשר בין ריבוי שומן בתפריט לירידה בספיגת הברזל מהמזון. ההפסידין, מושפע כתוצאה מאכילת מזון עתיר שומן על ידי כך שרמתו בדם עולה ובכך מתעכבת ספיגת הברזל במעי.

סיכומו של עניין

לסיכום, חוסר ברזל בתרבות השפע הוא תופעה רווחת בעיקר אצל הסובלים מהשמנה והניזונים מתפריט עשיר בשומן. חשוב לקחת בחשבון את ההבטים השונים של אכילת בשר באופן יומיומי - ערכי ברזל זמין גבוה, לעומת אחוזי שומן גבוהים הפוגעים בספיגת הברזל. בנוסף, בכל תהליך של דיאטה והרזיה יש לתת את הדעת לנושא של מחסור בברזל ולנטר ולטפל מידית במידת הצורך.

 

חשבנו שיעניין אותך