כולנו מפחדים מהן בשלב זה או אחר של החיים, אבל לא תמיד בצדק. הפחמימות מהוות חלק נכבד מהתפריט שלנו, ואם נדע לשלב אותן נכון, ולאכול רק את אלה שטובות לנו, הן אפילו יכולות להיות מועילות.
למרות השם הרע שיצא לפחמימות, אתם תתפלאו לשמוע שהן לא כולן רעות. ישנן לא מעט פחמימות איכותיות, העשירות בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, שתורמות לקצב חילוף החומרים ולתחושת שובע. פחמימות אלו חיוניות לבריאות שלנו ומומלץ לשלבן כחלק מהתפריט היומי.
פחמימות הן האנרגיה הזמינה של הגוף. הן נמצאות בלחם, קרקרים, אורז, קוסקוס, בורגול, כוסמת, פסטה, קורנפלקס, גרנולה, פירות, עדשים, גרגירי חומוס, קינואה ועוד. מנת פחמימה היא למשל פרוסת לחם, פרי אחד או שני פירות קטנים, 3 כפות אורז או חצי כוס קורנפלקס.
פחמימה בריאה היא פחמימה מורכבת המכילה סיבים, ויטמינים ומינרלים. בקבוצות הפחמימות המורכבות נמצאות קטניות (עדשים, גרגרי חומוס, פולי סויה, שעועית לבנה וכו'), לחם מלא, שיבולת שועל ועוד.
כאשר הגוף לא מקבל מספיק פחמימות, הוא מתחיל בתהליך של פירוק שרירים (חלבון) על מנת לשחרר מהם אנרגיה. תהליך זה של שימוש בחלבון למטרות אספקת אנרגיה עלול לפגוע בתהליך בניית השרירים. לכן, אכילת פחמימות בנוסף לחלבונים, מאפשרת לחלבון ללכת במלואו לבניית שריר ולא "להתבזבז" במילוי מאגרי האנרגיה.
המוח הוא הצרכן הראשי של הגלוקוז (חד סוכר שמקורו בפחמימה). ארגון המזון והבריאות העולמי ממליץ על צריכה מינימלית של 50 גרם פחמימה ביום על מנת לשמור על תפקוד מוחי תקין (לדוגמה: 1 פרוסת לחם מלא + 1 פרי + 3 כפות אורז).
לפחמימות מורכבות רכיבים בחשובים לתפקוד התקין של הגוף, והימנעות מהם עלולה ליצור חוסרים תזונתיים שיתבטאו בחולשה כללית, בלבול, ירידה בזיכרון ועייפות.
הסיבים התזונתיים במזון הפחמימתי תורמים לתחושת השובע ולפעילות תקינה של מערכת העיכול.
אכילת פחמימות מורכבות מעלה את רמות הסרוטונין (מוליך עצבי במוח) ומספק תחושת רוגע. כשלא אוכלים פחמימות ישנה ירידה ברמות הסרוטונין הגורמת לעצבנות יתר ועלייה בחשק למתוק.
לחם הוא מוצר בסיסי בתפריט שלנו, ואנחנו צורכים כמויות גדולות שלו. משום כך, חשוב שהלחם יהיה איכותי, מדגנים מלאים. לצערנו, יצרנים רבים מוסיפים מולסה ללחם כדי שיתקבל צבע כהה יותר, שידמה לחם מלא, ולכן אין לסמוך על הצבע. ובכל זאת – ניתן לבדוק את איכות הלחם, ואת כמות הדגנים המלאים שבו, על ידי בדיקת התוויות: כשאנו מחפשים כמות של יותר מ- 9 גרם סיבים תזונתיים לכל 100 גרם לחם. כאשר יש פחות מזה פשוט השאירו את הלחם על המדף.