מחלת הצליאק נגרמת עקב אי סבילות לחלבון בשם גלוטן (לחלק ממנו הקרוי גליאדין), המצוי בחיטה, שעורה, שיבולת שועל ושיפון. הגלוטן גורם נזק לרירית המעי והתוצאה היא ספיגה לקויה של רכיבי תזונה. הטיפול במחלה הוא המנעות מוחלטת מצריכת גלוטן כל החיים.
סוג מזון | מזונות מותרים | |
עמילנים | קמחים: קמח מיוחד ללא גלוטן, קמח תפוחי אדמה, קמח אורז, קמח סויה, קמח תירס (קורנפלור), קמח חומוס, קמח שעועית, קמח אפונה. |
חיטה: קמח חיטה, קמח חיטה ללא גלוטן ( אין וודאות שניתן להוציא את כל הגלוטן), כוסמין, בורגול, סולת, קוסקוס, סובין חיטה. |
לחם: לחם ודברי מאפה מהקמחים המותרים |
ופלים, חטיף שלוה, ביסקוויטים, דגני בוקר המכילים חיטה, לחם, פיתות, לחמניות, קרקרים, עוגות, עוגיות, בורקסים, כל סוגי הפסטה (סמולינה הינה חיטה), שקדי מרק, קרוטונים, פירורי לחם. | |
:פסטה אטריות אורז, אטריות שעועית, אטריות תפו"א (של פסח), פסטות מיוחדות ללא גלוטן. |
שעורה: גריסי פנינה, לתת וטעם לתת המצוי במספר רב של דגני בוקר. |
|
אורז: אורז, פצפוצי אורז, פריכיות אורז ללא שבולת שועל, אטריות אורז |
שיפון: לחם שיפון. |
|
תירס: קלחים משומר וקפוא, חטיפי תירס עם אישור יצרן ללא גלוטן, פופקורן טבעי ללא תוספות. |
שיבולת שועל: קוואקר, גרנולה, יוגורט גרנולה, מצות שיבולת שועל, סובין שיבולת שועל. |
|
:תפוחי אדמה כל הסוגים, בטטה, חטיפי צ'יפס שלגביהם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן. |
||
קטניות | חומוס, עדשים, שעועית, אפונה, פול, סויה, בשר צמחי טהור, סלט חומוס שלגביו יש אישור יצרן שאינו מכיל גלוטן | תחליפי שניצל בשר מן הצומח (טבעול, זוגלובק), מוצרי סויה הנקנים מוכנים לאכילה, אלא אם כן צוין במפורש כי אינם מכילים גלוטן. |
בשר ודגים | כל הסוגים, טרי או קפוא, לא מעובד. אם מעובד ( לדג' נקניקים ונקניקיות ) – רק כאלה שלגביהם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן. | מוצרי בשר, עוף, הודו ודגים מעובדים, או הנקנים מוכנים לאכילה כמו שניצל, קציצות, קבב, המבורגר. |
חלב ותוצרתו | רוב הסוגים, ללא תוספת גרנולה ודגנים. רצוי לצרוך מוצרי חלב שלגביהם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן |
משקאות חלב עמידים עלולים להכיל גלוטן. |
ביצים | כל הצורות | |
ירקות | כל הסוגים חוץ מנבטי חיטה. | ירקות עם רוטב, שימורים או קפואים עם תוספת מרכיבים אסורים כמו לביבות ירק או מרקים מוכנים קנויים. |
פירות | כל הסוגים, טרי, משומר, יבש. | שימורים או פירות יבשים שהוספו להם קמחים. |
שמנים | כל סוגי השמן, חמאה, מרגרינה. | שמן נבט חיטה. |
טחינה,חומוס, ממרחים | טחינה גולמית, גרעיני חומוס, סלטים וממרחים מוכנים שלגביהם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן | סלטים הנקנים מוכנים לאכילה, עלולים להכיל גלוטן. אלא אם כן צוין במפורש כי אינם מכילים גלוטן |
משקאות | מיצי פירות, סירופים ותרכיזים, קולה ומשקאות תוססים אחרים – רק מסוגים שלגביהם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן. | בירה לבנה ושחורה, וויסקי, תחליפי קפה (צ'יקו), קקאו ממכונות, מיץ עגבניות במסעדות |
תבלינים | טהורים מכל הסוגים או טחונים בבית. | תבלינים מעורבים כמו זעתר וגריל עוף, תבלינים מחברות לא ידועות. |
קטשופ,חומץ ורטבים | רסק עגבניות טהור, קטשופ ורטבים אחרים – רק אם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן, חומץ בן יין, חומץ הדרים, חומץ תפוחי עץ. | רוטב סויה (חוץ מאשר במקרים שבהם ישנו אישור מפורש מהיצרן כי אינו מכיל גלוטן), חומץ לתת. |
ממתקים וחטיפים | שוקולד ללא תוספות, ממרח שוקולד. שוקולד עם שקדים, בוטנים, אגוזים או פצפוצי אורז. חטיפים וממתקים שלגביהם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן. |
שוקולד ממולא או עם תוספות, וופלים, פסק זמן, כיף כף וכדומה. חטיפים המכילים קמח ( לפעמים הקמח מתחבא בתבלינים) כמו ביסלי וקבוקים |
מזון תינוקות | דייסות קורנפלור, תירס ואורז. | דייסות סולת ודייסות אחרות למעט אם יש אישור מהיצרן כי אינן מכילות גלוטן. |
דגנים כגון כוסמת, דוחן, קינואה, טף, אמרנט, סורגום, שנויים במחלוקת. סביר להניח שהם בטוחים לשימוש, אך יש חשש מפני זיהום עם דגנים מכילי גלוטן בעת הקציר או הטחינה.
רכיבים רבים במסעדות הנוטים להיות בעייתיים, כגון אבקות מרק, רטבים, פרורי לחם ועוד, ובנוסף קיימת בעיית זיהום מכלי בישול או הגשה.
יש לברר היטב את רכיבי המנה, להתייעץ עם המלצרים או הטבח ולהבהיר את הצרכים שלכם.
מומלץ לא להזמין מנות עם רוטב.
בפסח נמכרים מוצרים רבים המכילים עמילן תירס או תפו"א במקום עמילן חיטה ואפשר לקנות מלאי לכל השנה, והמוצרים הכשרים לפסח שאינם מכילים קמח מצה או קמח פסח כשרים לצליאק.
חשוב לשים לב שלא כל הכשר לפסח מתאים לאנשים עם צליאק, לדוגמת קמח מצה.
מומלץ לקנות מוצרים בהשגחה מהודרת.
יש לברר אם התרופה מכילה קמח או עמילן שמקורו בחיטה.