ראש של דג, גפילטע פיש, חריימה. הדג הוא חלק בלתי נפרד מארוחת החג ולכל עדה מנת הדג המסורתית שלה. הדג מסמל ביהדות פריון ואנו מבקשים באכילתו שנרבה כדגים אשר בים. ראש הדג, מסמלי החג, מסמל את ההובלה, שנהיה לראש ולא לזנב. אבל האם אכילת דגים מועילה לבריאותנו?
דגים עשירים בוויטמינים כגון ויטמין D, ו-B2 ומהווים מקור מצוין לחלבון איכותי ודל שומן. בנוסף, חלק מהדגים עשירים באומגה 3- חומצות שומן רב-בלתי רוויות אשר אינן מיוצרות ע״י גוף האדם ולכן נחשבות חיוניות. ניתן לקבל אותן מהמזון שאנו צורכים או מנטילת תוספי תזונה.
צריכה תזונתית מספקת של אומגה 3 מסייעת למניעת מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, וכן להורדת רמות הכולסטרול "הרע" בדם, הורדת רמות טריגליצרידים והפחתת הסיכון להתפתחות של טרשת עורקים. בנוסף, יש לה תפקיד בתהליכים נוגדי דלקת בגוף.
חשוב לדעת: ישנם הבדלים קטנים בין דגי ים לדגים שגדלים במים מתוקים, דגי הים מכילים כמות גבוהה של יוד אשר חיוני לתפקוד התקין של בלוטת התריס.
מומלץ לקנות דגים טריים שהיו בקירור. העדיפו להקפיא את הדג בעצמכם אם אינכם מתכננים להשתמש בו תוך יומיים.
לנשים בהיריון מומלץ להימנע מדגים נאים או שאינם מבושלים דיים וכן דגים העלולים להכיל ריכוזים גבוהים של כספית.
ומי שלא אוכל דגים? יש חלופות!
אצות ים, אצות נורי, ספירולינה( אצה כחולית) וכלורלה- הם כולם מקור מצויין לאומגה 3 (DHA וEPA)
זרעי צ׳יה- עתירים בסיבים, חלבון וחומצות שומן מסוג ALA.
אדממה- עשירים באומגה 3 וחלבון.
לסיכום, מומלץ לשלב דגים במהלך ארוחות החג וכחלק מהתפריט היומיומי. הדג הוא מקור חלבון מזין, קל לעיכול, דל שומן, בעל ערכים תזונתיים גבוהים ולא פחות חשוב - טעים!
ומה לגבי כמויות? על פי המלצות משרד הבריאות, מומלץ לכל האוכלוסייה, כולל ילדים, לצרוך בשגרה דגים ממגוון סוגים, לפחות 2 מנות דג בשבוע (עבור אוכלוסייה בריאה).
לנשים בהיריון וילדים מומלץ להתייעץ עם דיאטנית או עם רופאת המשפחה לגבי סוג הדגים האופטימלי וכמויות רצויות.
לאומית מאחלת לכם שנה טובה ומלאת בחירות תזונתיות נבונות!