מדריך מקיף לתזונה וטיפול בסוכרת: כיצד אכילה בריאה יכולה לסייע בניהול הסוכרת שלך

תזונה בריאה ומאוזנת חשובה לצורך מניעת סוכרת ולצורך איזון המחלה והקטנת הסיכון לסיבוכים. אתם מוזמנים ללמוד עוד על החשיבות של תזונה בריאה לסוכרתיים – מה חשוב להכניס לתפריט וממה כדאי להימנע.

גבר מודד סוכר בדם

סוכרת נחשבת כיום למגפה הגדולה והמשמעותית בעולם כולו, עם קרוב לחמש מאות מיליון חולי סוכרת סביב העולם, וקרוב ל- 500,000 חולים בישראל. לסוכרת עלולות להיות השלכות בריאותיות הרסניות הכוללות פגיעה באיברים רבים – התקפי לב, שבץ מוחי, עיוורון, קטיעות גפיים, ועוד.
הטיפול בסוכרת נועד להקטין את הסיכון לסיבוכים הללו במטרה לחיות חיים בריאים וארוכים יותר. בנוסף למעקב במרפאה ולטיפולים התרופתיים השונים, חלק חשוב מהטיפול בסוכרת כולל הקפדה על תזונה בריאה ושמירה על פעילות גופנית באופן קבוע.

אז מהי מחלת הסוכרת?

סוכרת היא מחלה כרונית אשר מתאפיינת ברמות גבוהות של סוכר בדם. אלו מפריעות לתפקוד התקין של מערכות שונות בגוף, וכך עשויים להיווצר הסיבוכים של המחלה.
במצב רגיל, ללא סוכרת, הגוף מפיק סוכר (גלוקוז) מהמזון אותו אנו אוכלים. הגלוקוז נכנס לתוך תאי הגוף בעזרת אינסולין, הורמון המיוצר בלבלב. כאשר אנחנו אוכלים, הלבלב משחרר אינסולין בכמות הנדרשת על מנת להעביר את הגלוקוז אל תוך התאים שמשתמשים בו לצורך הפעילות התקינה שלהם. כאשר הגלוקוז נכנס לתאים, רמות הסוכר בדם יורדות חזרה.
מחלת הסוכרת מפריעה לתהליך הזה בשלבים שונים, כתלות בסוג הסוכרת.

שאלות נפוצות

קיימים מספר סוגים של סוכרת, כאשר הנפוצים ביותר הם סוכרת סוג 1, סוכרת סוג 2, וסוכרת היריון.

סוכרת סוג 1 (נקראת לפעמים סוכרת תלוית אינסולין או סוכרת נעורים)

סוג זה של סוכרת מתאפיין בכך שהלבלב מייצר מעט מאוד אינסולין, או שלא מייצר בכלל. מכיוון שאינסולין מאפשר לגלוקוז להיכנס לתאים, בסוכרת סוג 1 הגלוקוז לא מצליח להיכנס לתאים, ונשאר בדם. אמנם סוג זה נקרא סוכרת נעורים, אך הוא יכול להתפתח בכל גיל. הטיפול בסוכרת סוג 1 דורש טיפול קבוע עם אינסולין במקום האינסולין שאמור להיות מיוצר בלבלב.

סוכרת סוג 2

בשלבים הראשונים של סוכרת סוג 2 הלבלב מייצר אינסולין, אך מקור הבעיה במקום אחר: הגוף מפסיק להגיב לאינסולין, וכך הגלוקוז נשאר בדם במקום להיכנס לתאים. הלבלב מנסה להתגבר על כמויות הגלוקוז הגבוהות, וממשיך לייצר אינסולין כדי לנסות לאזן את המצב.
עם הזמן, הלבלב עשוי 'להישחק' ולהקטין את כמויות האינסולין שהוא מייצר. לכן, לא פעם אפשר לראות שגם חולי סוכרת סוג 2 נזקקים לטיפול עם אינסולין. עם זאת, זה לא הטיפול העיקרי במחלה. יש מספר סוגים של תרופות אשר פועלות באזורים שונים ומסייעות לגוף באיזון ערכי הסוכר בדם ומתאימות לחולי סוכרת סוג 2.

סוכרת הריון

סוכרת הריון דומה לסוגים האחרים של סוכרת בכך שהיא מאופיינת על ידי הפרעה במשק הסוכר של הגוף. זה קורה מכיוון שהיריון מעלה את הצורך של הגוף באינסולין, אך ישנן נשים שהגוף שלהן לא מצליח לייצר מספיק אינסולין.
סוכרת הריון לא מאוזנת עשויה להגדיל את הסיכון לסיבוכים במהלך הלידה, לידת תינוק גדול, רעלת הריון ועוד. בנוסף, אישה שאובחנה עם סוכרת הריון נמצאת בסיכון לחלות בסוכרת סוג 2 בעתיד.

פחמימות הן סוכרים בהם הגוף שלנו משתמש לצורך אנרגיה ונחשבות למה שמכונה 'מקרו-נוטריינטים', עליהם נפרט בהמשך. ניתן למצוא פחמימות במאכלים שונים, כגון לחם, פסטה, קטניות, פירות וירקות. אפשר לחלק את הפחמימות לשני סוגים עיקריים: פחמימות פשוטות ופחמימות מורכבות.

  • פחמימות פשוטות מתעכלות במהירות, וכך מעלות באופן חד את רמות הסוכר (גלוקוז) בגוף. זו הסיבה שהן נחשבות כמזיקות ומומלץ להימנע מהן
    פחמימות אלו הן מה שנמצא בקמח לבן (לחמים, פסטה, עוגות..), אורז לבן, ממתקים, וכדומה.
  • פחמימות מורכבות לעומת זאת מתעכלות באיטיות יחסית, וכך שומרות על רמה יציבה של הגלוקוז בדם, שמובילה גם לתחושת שובע ממושכת יותר
    פחמימות אלו נמצאות בקטניות, מאכלים מדגנים מלאים (פסטה מקמח מלא, לחם מקמח מלא...), אורז חום, בורגול, ירקות, ועוד.

 

תפקידם של מקרו-נוטריינטים ומיקרו-נוטריינטים בניהול סוכרת


כאשר מדברים על מרכיבים שונים בתזונה, נהוג לחלק אותם לשתי קטגוריות עיקריות: מקרו-נוטריינטים (מרכיבי תזונה) ומיקרו-נוטריינטים.

  • מקרו-נוטריינטים הם רכיבים שהגוף שלנו זקוק להם בכמויות גדולות יחסית: פחמימות (מורכבות), חלבונים ושומנים
  • מיקרו-נוטריינטים הם רכיבים שהגוף שלנו גם כן זקוק להם (והם חשובים מאוד גם כן), רק בכמויות קטנות יותר – ויטמינים ומינרלים.
    מיקרו-נוטריינטים נמצאים בירקות, פירות, דגנים וקטניות, והם אחראיים על וויסות של תהליכים רבים וקריטיים לגופנו
  • סיבים תזונתיים יש שמחשיבים אותם כקטגוריה נפרדת ויש שמחשיבים אותם תחת מקרו-נוטריינטים, מכיוון שהגוף שלנו זקוק להם בכמויות גדולות. סיבים תזונתיים נמצאים בקטניות, ירקות, פירות, ודגנים מלאים.
    מלבד העובדה שסיבים תזונתיים חשובים לתהליך העיכול, הוכח כי הם גם מסייעים לשלוט בערכי הסוכר בדם ולכן חשובים במיוחד בחולי סוכרת
    על מנת לשמור על אכילה בריאה עם סוכרת או בלעדיה – חשוב לשלב את המרכיבים הללו בצורה מאוזנת וממקורות איכותיים. לדוגמה, שומנים הם חלק בלתי נפרד מהתזונה, אך הכוונה היא לשומנים בריאים מן הצומח, כגון שמן זית, אגוזים, אבוקדו וטחינה.

גם צריכה מספקת של חלבון חשובה לצורך התפקוד של הגוף ושמירה על מסת שריר תקינה. בנוסף, צריכת חלבון מסייעת לשמור על תחושת שובע לזמן ממושך יותר. מקורות טובים לחלבון הם קטניות, טופו, דגים, ביצים, גבינות רזות, עוף ובשר.

מעקב קבוע של ערכי הסוכר בדם הוא חלק חשוב מהשגרה עם סוכרת. המעקב הביתי והמעקב בבדיקות במרפאה (ההמוגלובין המסוכרר) מאפשר לראות את מידת השליטה במחלה, ולדעת האם יש צורך לשפר את איזון הסוכר – על ידי תזונה ופעילות גופנית, תרופות, וכדומה.
בנוסף, המעקב הביתי שלכם מאפשר לכם לעקוב ולראות איזה מאכלים נכונים לכם יותר ומאיזה עדיף להימנע, ולראות את ההשפעה המיטיבה של פעילות גופנית על מאזן הסוכר בגוף.

עקרונות התזונה לסוכרת דומים לאלו שמומלצים לאוכלוסייה הכללית, וזה לא במקרה. אלו ההרכבים התזונתיים שנמצאו כחשובים ביותר לבריאות, תוך הימנעות מגורמים שהוכחו כמזיקים.
עם זאת, בחולי סוכרת חשוב באופן מיוחד להקפיד על העקרונות התזונתיים הללו, מכיוון שהם נמצאים בסיכון מוגבר במיוחד לסיבוכים שמושפעים מהתזונה. כמו כן, יש מספר דגשים מיוחדים בנושא, בהתאם לסוג הסוכרת.

מה החשיבות של תזונה בסוכרת סוג 1?

עקרונות חשובים מבחינת תזונה לסוכרת מסוג 1 כוללים, מלבד ההמלצות הכלליות, גם התייחסות לתזמון הארוחה ולהרכב הארוחה. זה קשור לשימוש באינסולין שצריך להיות מתואם יחסית לארוחות. בנוסף לכך, בסוכרת סוג 1 ישנה המלצה לבצע ספירה של הפחמימות וחלוקה טובה שלהן לאורך היום אשר מתאימה גם כן לתזמון האינסולין לאורך היום.
הסוגיות הללו מבחינת התזונה של חולי סוכרת סוג 1 דורשות היערכות מתאימה ותלויות בהרבה גורמים, ולכן חשוב שהטיפול יכלול גם ליווי מקצועי של תזונאי/ת.

מה החשיבות של תזונה בסוכרת סוג 2?

מכיוון שלא פעם ניתן לראות כי סוכרת סוג 2 קשורה גם למצב של עודף משקל והשמנת יתר, תוכנית דיאטה לסוכרת סוג 2 מתייחסת לרוב גם לנושא זה. הסיבה לכך היא שירידה במשקל עשויה לשפר את יכולת השליטה על ערכי הסוכר.
גם במקרה של סוכרת סוג 2, ליווי של תזונאי/ת יסייע בספירה של הפחמימות וחלוקה טובה שלהן לאורך היום על מנת למנוע את ה'קפיצות' בערכי הסוכר בדם. זה חשוב במיוחד בחולים עם סוכרת סוג 2 בשלב מתקדם, שזקוקים גם כן לטיפול עם אינסולין.

אנחנו בלאומית דוגלים בהפצה של ידע שיאפשר לכם לעשות בחירות בריאותיות טובות יותר. לכן, חשוב לנו 'לנפץ' מדי פעם מיתוסים נפוצים שעשויים להפריע בדרך:

  • מיתוס: מותר לאכול מוצרים 'ללא תוספת סוכר' או עם תחליפי סוכר באופן חופשי
    מוצרים 'ללא תוספת סוכר' בהחלט יכולים להעלות את רמת הסוכר בדם. הכוונה במשפט זה היא שלא הוסיפו סוכר מעבר לזה הקיים באופן רגיל במוצר אך אין זה אומר שהמוצר לא מכיל סוכר.
    בנוגע לתחליפי סוכר, הדעות בנושא מעט חלוקות, גם מבחינת ההשפעה על מאזן הסוכר של התחליפים וגם מבחינת ההשפעה שלהם על מערכות אחרות בגוף. לכן, מומלץ לצמצם את השימוש בהם. ובכל מקרה – עדיף לשתות מים...
  • מיתוס: לעולם לא תוכלו לאכול באופן "נורמלי", ותזדקקו לארוחות מיוחדות לחולי סוכרת
    רזי התזונה הבריאה הם זהים, בין אם אתם חולי סוכרת ובין אם לא. למאכלים המיוחדים לסוכרתיים אין תרומה מיוחדת לבריאות. מומלץ להעביר את כל המשפחה לארוחות מזינות ובריאות, ובכך לסייע בשמירה על הבריאות שלהם, בטווח הקרוב ולטווח הרחוק.
  • מיתוס: פרי שווה סוכר, מכאן שאסור לאכול פירות
    פירות מכילים אמנם סוכר, אך לא רק: הסיבים התזונתיים שנמצאים בסיבים מאטים את ספיגת הסוכר וכך מונעים את ה'קפיצות' של הסוכר בדם. ניתן לאכול פירות שלמים או חתוכים (לא מיץ), ובהתאם לכמויות שהומלצו לכם על ידי התזונאי/ת.
    אגב, הסיבה שמומלץ להימנע ממיצי פירות קשורה לסיבים: מיצי פירות לא מכילים את כמות הסיבים שמכיל פרי שלם. כך הם מאבדים למעשה את ההשפעה המגינה של הסיבים, ועלולים להוביל ל'קפיצות' של הסוכר.

טיפים תזונתיים שיעזרו לכם לשמור על רמות סוכר תקינות בדם

  1. שילוב של חלבון בארוחות מגביר את תחושת שובע ומאפשר איזון טוב יותר של רמות הסוכר בדם. בנוסף, חלבון מונע ירידה במסת השריר בתהליך ירידה במשקל.
  2. שילוב של שומנים בריאים כמו אבוקדו, שמן זית, שקדים, אגוזים וטחינה יכולים להוביל לאיזון טוב יותר של רמות הסוכר. בנוסף, השומנים הבריאים תורמים לתחושת שובע ושמירה על תפקוד הלב וכלי הדם.
  3. ותרו על משקאות ממותקים ומיצי פירות והתרגלו לשתות מים במקום
  4. הגבירו את כמות הסיבים התזונתיים בתפריט היומי על ידי הוספת פירות, ירקות, קטניות, ודגנים מלאים לתפריט
  5. ותרו על פחמימות פשוטות (אורז לבן, פסטה, לחם מקמח לבן...) ככל האפשר
  6. שימרו על שגרת אכילה, הכוללת 3 ארוחות עיקריות ועוד 3 מנות ביניים. השתדלו לא להגיע למצב בו אתם "מורעבים" והקפידו על אכילת ארוחת בוקר מאוזנת, בריאה ומשביעה. איכלו לאט, ועצרו כשאתם שבעים.
  7. אמצו שגרה שכוללת פעילות גופנית. פעילות גופנית מאיצה את חילוף החומרים בגוף, מסייעת בהפחתת רמת הסוכר בדם, ומאפשרת ירידה במשקל. ההמלצה כיום היא ל-30-60 דקות פעילות גופנית ביום, מרבית ימות השבוע. יש להתחיל בהדרגה ולהעלות את משך וקצב הפעילות הגופנית עם השיפור בכושר הגופני.

במידה והסוכרת שלכם אינה מאוזנת, או שמזמן לא ביקרתם במרפאה, אתם מוזמנים לגשת למרכז הרפואי בו אתם מטופלים. צוות לאומית ישמח להעניק לכם את הטיפול המיטבי וללוות אתכם כל הדרך עד לערכי סוכר תקינים.

חשבנו שיעניין אותך