מהי סלמונלה?

הסלמונלה היא מחלה חיידקית נפוצה. החיידק חי במעיים ומופרש בצואה. מידי שנה אלפי אנשים בישראל נדבקים בחיידק הסלמונלה, כשמרבית מקרי ההידבקויות מתרחשים בעקבות חשיפה לאוכל או מים נגועים בחיידק.

מהם תסמיני הסלמונלה?

במרבית המקרים המחלה תעבור ללא תסמינים, ומבלי שאותו אדם יידע כי נדבק. במקרים אחרים יופיעו תסמינים כגון חום, שלשולים וכאב בטן/התכווצויות, צמרמרות, בחילה והקאות, כאבי ראש או דם בצואה.

התסמינים לרוב מתחילים בין 6 שעות לששה ימים אחרי החשיפה לחיידק, ונמשכים בין 4-7 ימים. שלשולים יכולים להמשיך עד 10 ימים, ותתכן עוד תקופה ארוכה בה פעילות המעיים אינה תקינה.

כיצד יש לטפל בחולי בעקבות סלמונלה?

מרבית האנשים מחלימים מסלמונלה כעבור כמה ימים, ללא צורך בטיפול מיוחד. הסכנה העיקרית מסלמונלה היא התייבשות בעקבות שלשולים ו/או הקאות תכופות.

במקרים של שלשולים/הקאות יש לעבור לתזונה מונעת, לאכול מנות קטנות של אוכל מספר פעמים ביום, להמעיט באכילת פירות וירקות, ולהקפיד על שתיה מרובה ועל מנוחה. חשוב לנקות היטב את השירותים לאחר השימוש בהם, ולהקפיד על שטיפת ידיים יסודית ולעיתים תכופות.

טיפול תרופתי באנטיביוטיקה מיועד אך ורק במקרים של מחלה קשה או עבור אנשים הנמצאים בסיכון גבוה לחלות במחלה קשה.

כיצד מאבחנים את הסלמונלה?

מרבית מקרי הסלמונלה חולפים ללא אבחון וללא צורך באבחון. אבחון המחלה נעשית על ידי בדיקת צואה במעבדה.

האם יש גורמי סיכון, המגבירים את הסיכוי לחלות?

ישנם גורמי סיכון שונים המגבירים את הסיכוי לחלות ואחרים המגבירים את הסיכון לחלות במחלה קשה:

  • חשיפה ממושכת כגון במהלך נסיעות לחו"ל ובמיוחד למדינות מתפתחות, בהן תנאי הסניטציה ירודים או החזקת ציפור או לטאה כחיית מחמד.
  • מחלות בטן או מעיים כגון שימוש תכוף בנוגדי צרבות, שמורידים את רמת החומציות בקיבה ומאפשרים לחיידקים לשרוד, מחלות מעיים דלקתיות, הפוגעות ברירית המעיים או שימוש באנטיביוטיקה, הפוגע גם בחיידקים ה"טובים" וביכולת הגוף להילחם בסלמונלה.
  • מערכת חיסונית מוחלשת, לדוגמת מחלות כגון איידס, מלריה, נטילת תרופות מונעות דחייה או טיפול בסטרואידים.

אם המחלה לרוב קלה, ממה אנחנו חוששים?

סלמונלה לרוב אינה מסכנת חיים, אך קבוצות סיכון כגון ילדים צעירים, קשישים, נשים הרות ואנשים עם המערכת חיסונית חלשה, נמצאים בסיכון מוגבר לפיתוח סיבוכים של המחלה.

הסיבוכים העיקריים כוללים:

  • התייבשות
  • התפשטות החיידק בדם, עם חשש להתפתחות של דלקת קרום המוח, דלקת לבבית או דלקת בעצמות
  • התפתחות של דלקת מפרקים ריאקטיבית, הגורמת לגירויים בעיניים, כאבים בזמן השתנה וכאבים במפרקים

מתי יש לפנות לקבלת סיוע רפואי?

צרו קשר עם רופא בהקדם במקרים הבאים:

  • שלשול וחום הגבוה מ 39 מעלות
  • שלשולים במשך יותר משלושה ימים, ואינם משתפרים
  • שלשול/צואה דמיים
  • הקאות תכופות וקושי לעכל נוזלים
  • ישנם תסמיני התייבשות כגון:
    • מעט שתן
    • יובש בפה ובגרון
    • סחרחורות
פירות וירקות

מניעת הידבקות בסלמונלה

ניתן למצוא חיידקי סלמונלה במיני מזון רבים, לרבות ירקות, ביצים, עוף, פירות ומאכלים מעובדים. המאכלים הנגועים לרוב נראים ומריחים כרגיל.

התנהלות בטוחה סביב אוכל והקפדה על היגיינה טובה, מסייעות בהפחתת הסיכוי להידבק:

  • בעלי חיים עלולים להעביר סלמונלה לבני אדם. שטפו ידיים היטב אחרי מגע עם בעלי חיים ולאחר ניקוי צואה של בעלי חיים.
  • הקפידו על שטיפת ידיים אחרי השימוש בשירותים, החלפת חיתול או סיוע לאדם אחר בשירותים, עם דגש מיוחד במקרה של שלשולים.
  • הקפידו על שטיפת ידיים לפני כל התעסקות עם אוכל – הכנתו או אכילתו, ובמיוחד אוכל שאיננו מבושל.
  • הפרידו בין בשרים נאים וביצים לשאר המאכלים במקרר.
  • הימנעו מאכילת ביצים נאות, או בשר ועוף שלא בושל כראוי.
  • שטפו היטב פירות וירקות לפני אכילתם.
  • הכינו בשר על משטחים נפרדים מהמשטחים עליהם אתם חותכים ירקות/אוכל שאינו מיועד לבישול. חטאו משטחים אלו אחרי השימוש.
  • חיידקי הסלמונלה מתרבים במהירות גבוהה יותר בתנאי חום. הקפידו על אריזה של שאריות האוכל והחזרתם למקרר.
  • עקבו אחרי הנחיות משרד הבריאות בנושא, והימנעו ממזונות שיש לגביהן הודעה של "ריקול" – הורדת המוצרים מהמדפים.
  • שימו לב - אם אתם סובלים מתסמיני מעיים כגון שלשול או הקאות, הימנעו ככל הניתן מבישול והכנת אוכל עבור אחרים, והקפידו על שטיפת ידיים באופן תדיר.

חשבנו שיעניין אותך