מה הוא אוכל, בראי הרפואה המשולבת

לאוכל שהוא אוכל בגיל צעיר יש השפעה מכרעת על הגדילה והתפתחות שלו, וגם על בריאותו בעתיד

מרגלית שילה, מנהלת קידום בריאות ורפואה משולבת לאומית שרותי בריאות

ברפואה המשולבת יש התייחסות מרובה לנושא של הקשר בין אוכל לבריאות, כשהאמונה היא כי קבלת המרכיבים החיוניים לגדילה ולהתפתחות ישירות מהטבע, היא קריטית לבריאותו העכשיווית ולבריאותו העתידית של הילד. חשיפתו לטעמים הטבעיים של האוכל, וניטרול גורמים מזיקים (כגון מלחים, סוכרים, חומרי טעם וריח) המצויים באוכל מעובד, שומרים על בריאותו.
אנו נוטים להתייחס לחמישה מרכיבים תזונתיים, החיוניים שיהיו בתפריט של ילדים על מנת לאפשר את התנאים האופטימליים לקידום תהליך הגדילה.

חלבונים

החלבונים חיוניים לתהליך הגדילה ולחיזוק הגוף. כל חלבון מורכב מחומצות אמיניות שונות, כאשר מתוך 23 חומצות האמיניות המוכרות, ישנן 9 הנחשבות לחיוניות, אותן יש לצרוך מהמזון.
בשר, דגים, חלב ומוצרי חלב וביצים מכילים את כל חומצות האמינו החיוניות לגופנו.
דגנים, קטניות, אגוזים וזרעונים הם מקורות חלבון חשובים, אך אינם מכילים את כל חומצות האמינו החיוניות לנו.

פחמימות

פחמימות (יחד עם שומנים) מהווים את מקור האנרגיה העיקרי של הגוף.
דגניים ופירות הקבוצה מספקים גם סיבים תזונתיים, המוסיפים נפח לתפריט ופועלים כזרזי עיכול טבעיים.
הפחמימות מתחלקות לסוכר ולעמילן, המגיעים הן בצורה הטבעית והן בצורה המזוקקת. בשני המקרים מומלץ לבחור בצורה הטבעית, הבריאה יותר.
סוכרים טבעיים: פירות ומיצי פירות, ירקות ומיצי ירקות
סוכרים מזוקקים: סוכר ודבש, משקאות קלים, גלידה, ג'לי, ריבות וממרחים, עוגות ועוגיות

שומנים

השומנים מהווים מקור לאספקת אנרגיה מרוכזת. חשוב שבכל תפריט תהיה כמות מסויימת של שומן, שכן הויטמינים A,D,E ו- K נספגים במערכת העיכול רק בנוכחותו.
קיימים שני סוגי שומן:

  • שומן רווי, המגיע בעיקר מן החי (מלבד יוצאים מן הכלל כמו קוקוס ושמן דקל), כגון חמאה, בשר אדום (בקר, כבש), שומן מן החי, ביצים, חלב שמן וגבינות, עוגות ועוגיות ומרגרינה.
  • שומן בלתי רווי, המגיע בעיקר מן הצומח, כגון שמן זית, חמניות, חריע, שומשום, סויה, תירס, מרגרינה דלת שומן ושמן דגים


השומנים הרוויים הם מזיקים, ועלולים לגרום לרמת שומנים גבוהה בדם, כולסטרול וטריגליצרידים העשוים להתפתחת למחלות לב בעתיד.
מומלץ לתת לתינוקות ופעוטות לצרוך מוצרי חלב עם אחוזי שומן גבוהים יחסים, ובמקביל להפחית מהשומנים בבישול. צמצמו את כמות השומנים הרוויים בתפריט התינוק על ידי הימנעות מבשר אדום (ובעיקר מבשר שמן כמו כבש). העדיפו חזה עוף, הודו ודגים. אמצו הרגלים אלו גם עבור התזונה של שאר בני המשפחה.

ויטמינים

ויטמינים נחוצים להתפתחות נאותה של המוח ושל מערכת העצבים, וחשוב לקבל כמות מספקת מכל הוויטמינים. תפריט מאוזן וטוב אמור לענות על כל דרישות הגוף, ועודף ויטמינים עלול לגרום נזק.
הויטמינים מחלוקים לשתי קבוצות עיקריות:

  • ויטמינים מסיסים במים (C ו- B קומפלקס)
  • ויטמינים המסיסים בשומן (A,D,E ו- K).

הוויטמינים המסיסים במים אינם יכולים להיאגר בגוף, ולפיכך יש לאכול מדי יום מוצרים המכילים אותם. ויטמינים אלו נהרסים בקלות בבישול יתר, למשל - כאשר מבשלים פירות וירקות במים, ולכן מומלץ להגביר את צריכת הפירות והירקות כשהם טריים, או כאשר בושלו קלות בלבד (בסיר אידוי, למשל).
עבור מרבית הילדים, האוכלים די מזון טרי ושותים חלב אם או תחליף עד גיל שנה, אין צורך בהשלמת ויטמינים. במקרים בהן הילד נמצא בקבוצת סיכון (למשל, ניזון מתפריט טבעוני, ללא מוצרים מן החי או שותה חלב פרה מגילאים צעירים) מומלץ לתת השלמת ויטמינים יומית.


מקורות טובים לוויטמינים ולמינרלים העיקריים:

 

דגים גבינות וחלב

ויטמין A -

חיוני לתהליך הגדילה, לעור בריא, לאמייל השן ולראייה.
מצוי במזונות: כבד, דגים שמנים, גזר, ירקות ירוקים כהים (כמו ברוקולי), תפוזים, בטטות, דלעת, עגבניות, עדשים, עשבי תיבול (כמו פטרוזיליה, סלרי) משמשים ואפרסקים, חלב מלא וביצים, חמאה ומרגרינה.

פירות וירקות

ויטמין B קומפלקס -

חיוני לתהליך הגדילה, מפיק אנרגיה ממזון, משפר את מערכת העצבים ומסייע לעיכול.
יש מספר רב של ויטמינים בקבוצת B, חלקם מצויים במזונות רבים, אך ורק כבד ושמרי מאכל מכילים את כולם. מצוי בבשר, בעיקר ציר בשר (המשמש לרוטב) וכבד, דגים, מוצרי חלב וביצים, דגנים מלאים, נבט חיטה, ירקות ירוקים כהים, תפוחי אדמה, ממרח צמחוני, אגוזים, שעועית יבשה ובננות.

בשר פטריות וביצים

ויטמין C -

מסייע לתהליך הגדילה, לבריאות הרקמות ולהגדלת הפצעים. מועיל בספיגת ברזל.
ירקות כמו: ברוקולי, כרוב ניצנים, עגבניות, ירקות ירוקים, גמבה, פלפל אדום,פלפל ירוק, תפוח אדמה, תרד, כרובית. פירות כמו: פרי הדר, קיווי, דומדמניות, מלון, פפאיה ותות שדה.

 

אבוקדו, גרעינים וירקות

ויטמין D -

חיוני לספיגת הסידן והובלתו לעצמות. מצוי בדברי מזון מעטים, אך מיוצר על ידי העור בהשפעת אור שמש.
מצוי במזונות: דגים שמנים, כבד, שומנים מהחי, ביצים, מרגרינה ומוצרי חלב.

עלים ירוקים, בננות ואבוקדו

ויטמין E -

חשוב ליצירת מבנה התא, ועוזר לגוף לייצר ולשמר את כדוריות הדם האדומות.
מצוי במזונות: שמנים צמחיים, נבט חיטה ואגוזים.

ויטמין K -

מסייע לקרישת דם, לחיזוק העצמות ונמצא במעי הגס.
מצוי במרבית הירקות ובדגנים מלאים.

ירקות שונים על שולחן ובשר

סידן -

יש צורך בסידן לבניית עצמות חזקות, שיניים חזקות ולגדילה.
מצוי בסחלב ומוצרי חלב, שימורי דגים עם עצמות (כמו סרדינים, אך רק לילדים בני יותר משנה וחצי), פירות יבשים, ברוקולי, קטניות, חמאת שומשום (טחינה משומשום מלא) ופרג.

ברזל -

הברזל חיוני לדם ולשרירים בריאים. מחסור בברזל הוא תופעה שכיחה, המותירה את הילד עייף ותשוש.
מצוי בכבד, ובשר אדום, פירות יבשים (בעיקר משמשים), דגנים מלאים, עדשים ושעועית יבשה, עלים ירוקים (ירקות),שוקולד, חמאת שומשום ופרג.

מים

המים חיוניים לבני האדם. תינוקות קטנים מקבלים את הנוזלים שלהם דרך החלב שהם שותים. כאשר הם מתחילים לאכול מוצקים (או בימים חמים מאד עבור ילדים הניזנונים מתחליפי לב) מומלץ לתת להם מים רתוחים ומצוננים. יש להימנע מתרכיז פירות ותה צמחים ממותק כדי למנוע פגיעה בשיניים. חשוב להקפיד במיוחד על שתיה של כמויות מספקות של מים במקרה של מחלת חום, הקאות או שלשולים.

 

חשבנו שיעניין אותך